Slider

A-Ö Lemppari tv-sarjat osa 4

keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Mun blogissa on esitelty mun lemppari tv-sarjoja nyt jo A:asta S:sään, mutta nyt on tullut viimeisen osan vuoro. Yritin kaikkeni keksiäkseni näihin viimeisiin kirjaimiin sarjoja, mutta en keksinyt yhtäkään Ö:öllä tai Å:ålla alkavaa sarjaa, joten muutaman kirjaimen kohdalla oli pakko luovuttaa. Jos te tiedätte mitään näillä tyhjäksi jääneillä kirjaimilla alkavia sarjoja, niin kertokaa! Tahtoisin ihan vaan tietää onko sellaisia ylipäätänsä olemassa. Jos et ole aiempia osia aakkosista lukenut, niin ne löydät klikkaamalla numeroista: 1, 2, 3.

 T 

Lemppari tv-sarjat the hour
The Hour

Okei, tässä kohtaan huijasin myös hiukan. Oikeasti tuota "the" artikkelia ei pitäisi ottaa huomioon ja tämän pitäisi olla H-kirjaimessa. Sarjan nimeä ei mielestäni käännetty kun se YLE:llä pyöri, mutta jos se käännettäisiin, niin sarjan nimi olisi Tunti. Tämä mielestäni oikeuttaa sen käytön T-kirjaimen alla. The Hour on fiktiivinen tv-ohjelma The Hour nimisen tv-ohjelman tekemisestä. Sarja sijoittuu 50-luvulle, ja sen ensimmäinen tuotantokausi tarkemmin sanoen vuoteen 1956 ja Suezin kriisiin. The Hour on BBC:n uusi uutisten jälkeen esitettävä ajankohtaisohjelma, jota tuottaa Isobel (Bel) Rowley. Bel on kunnianhimoinen nuori nainen, joka yrittää luoda uraa itselleen miesten hallitsemassa uramaailmassa.  Ohjelman kasvoina toimii puolestaan hurmaana Hector Madden, jolle Belin paras ystävä Freddie Lyon kantaa kaunaa niin Freddien toivoman työpaikan viemisestä sekä Belin huomion hurmaamisesta. Freddie on erittäin erikoinen persoona, joka nykypäivän Suomessa olisi varmasti Kallio hipsteri. Hän on kuitenkin todelliset aivot  ohjelman takana ja Freddie osaa aina työntää nenänsä sinne minne se ei kuulu ja kysyä oikeat kysymykset. Ohjelmassa eletään tosiaan Suzin kriisin ja kylmän sodan aikaa, jolloin poliittista sisältöä valvottiin tarkasti. The Hourin tekijät saavat käyttää mielikuvitustaan saadakseen raportoitua kansalle todellisista poliittisista tapahtumista, joista BBC ja hallitus kieltävät ohjelmaa puhumasta. Joku BBC:llä on myös vakooja ja yrittää rekrytoida uusia vakoojia. The Hour on sopivasti täynnä historiaa, politiikkaa, jännitystä sekä tietenkin sitä ihmissuhdedraamaa. The Hour on ehdottomasti yksi mun niitä aivan lemppari tv-sarjoja, mutta sitä tuotettiin vain kaksi tuotantokautta. Sarjan toinen kausi ei saanut tarpeeksi katseluja BBC:n prime time tv-ohjelmaksi, joten sen kolmas kausi peruttiin. Mielestäni olisi ollut parempi tehdä kolmas kausi vaikka pienemmällä budjetilla ja esittää se eri aikaan, sillä sarjan suhdedraama jää pahasti kesken toisen kauden viimeisessä jaksossa. Tätä sarjaa voi olla vähän hankalampi mistään löytää, mutta YLE:ltä se aikoinaan ilmestyi. Jos tähän jossain törmäätte, niin ehdottomasti katsomisen arvoinen! Siinä on mukana myös mun lempparit Romola Garai ja Ben Whishaw sekä muita isoja brittinimiä.


Katso myös: Tennison

 U 

Lemppari tv-sarjat sherlock


Uusi Sherlock

Sherlock Holmes on meille kaikille varmasti tuttu hahmo, eikä tämä uusi 2000-luvulle sijoittuva sarjakaan ole monelle vieraaksi jäänyt. En voi uskoa, että tämäkin sarja on pyörinyt jo vuodesta 2010 alkaen. Silloin kun sarja ilmestyi, niin se oli jotain aivan uutta. Tuolloin elettiin murrosaikaa tekniikan käytössä, silloin esimerkiksi ilmestyi iPhone 4, joka oli ensimmäinen oma älypuhelimeni ja varmaan ensimmäinen älypuhelin jonka olin ylipäätänsä nähnyt. Sherlock muistuttaa mua aina tuosta "uuden ajan alusta" sillä sarjassa hyödynnettiin uutta teknologiaa aivan uudella tavalla. Tekstiviestit ja sähköpostit pompahtivat tekstinä ruudulle. Rikosten selvittämiseen käytettiin puhelimia, internettiä, gps:sää. Myös Sherlockin ja Watsonin juostessa Lontoon kaduilla perinteisen katukuvan sijaan heidän kulkunsa merkittiin pisteellä kartassa, kuin kännykän mapsissa. Sherlockin ajatuksia kuvattiin ruudulle pompahtavina sanoina monologin sijaan ja tämä kaikki oli vain jotain niin uutta. Sarjan ensimmäisten kausien katsominen saa mut aina tuntemaan suurta nostalgiaa tuota aikaa kohtaan. Sarjasta on tällä hetkellä ilmestynyt 4 tuotantokautta, joista jokaisella on kolme 1,5 tuntia kestävää jaksoa ja lisäksi sarjaan on tehty yksi joulujakso. Sarjan rikokset ja juonenkäänteet monimutkaistuvat kausien myötä ja vaikka sarjan toistaiseksi viimeisin jakso olikin aika mind blowing, niin toisaalta kaipaan niitä "yksinkertaisia" aikoja ykkös- ja kakkoskausilta. Mielestäni sarjan kulta-aikaa oli ehkä toinen tuotantokausi ja samaa olen kuullut muualtakin. Kiinnostavaa siis nähdä, miten sarja tästä mahdollisesti kehittyy, mikäli siihen tehdään vielä lisää jaksoja.

 V 

Victoria

Odottelen tällä hetkellä kuun lopulla alkavaa Victoria sarjan toista tuotantokautta. Sarjan ensimmäinen kausi oli kauniisti toteutettu laadukas draamasarja, mutta Victoriasta lukeneena ja esimerkiksi The Young Victoria elokuvan nähneenä ensimmäinen tuotantokausi ei tuonut mukanaan kamalasti uusia käänteitä. Alakerran juonenkäänteet olivat toki uusia, mutta pääfokus sarjassa on kuitenkin itse kuningatar Victoriassa. Mikäli Victoria on teille tuntematon, niin Victoriasta tuli kuningatar 18-vuotiaana ja hän hallitsi Britanniaa vuosina 1876-1901. Tästä ajasta puhutaan Victoriaanisena aikana sillä hänen hallitsemisaikansa kesti pidempään kuin yhdenkään häntä edeltäneen brittiläisen monarkin. Kuningatar Victoriaa kutsutaan myös Euroopan isoäidiksi, sillä hänen yhdeksän lastansa menivät naimisiin eri maiden hallitsijoiden kanssa ja lähestulkoon kaikki Euroopan kuninkaalliset ovat jotain kautta sukua Victorialle. Esimerkiksi Ruotsin, Tanskan ja Norjan hallitsijat ovat kaikki hänen jälkeläisiään. Ensimmäisen maailmansodan aikana hallinneet Venäjän Tsaari Nicholas II, Britannian George V ja Saksan Kaiser Wilhelm II olivat kaikki Victorian lapsenlapsia.  Kyseessä on siis erittäin mielenkiintoinen ja merkittävä monarkki niin Britannian kuin koko Euroopan historiassa. Tv-sarja kertoo siis kuningatar Victorian elämästä ja ensimmäinen kausi kestää hänen valtaannoususta ensimmäisen lapsen syntymään. Victoria ei ole ehkä aivan yhtä dramaattinen kuin esimerkiksi Netflixin The Crown, mutta se luo laadukkaan kuvan ajasta ja kuningatar Victorian elämästä. Tämä on sarja kaikille laadukasta pukudraamaa arvostaville. Pääroolia näyttelee aina yhtä ihana Jenna Coleman.

 W 

Lemppari tv-sarjat wallander


Wallander

Wallander on ehdottomasti Ruotsalaisen dekkarikirjallisuuden ja nordic noir genren klassikoita. Kyseessä on tv-elokuvasarja ja vastaavasti Sherlockin sekä Marplen tapaan jaksot ovat 1,5 tuntia ja ovat pääasiassa irrallisia toisistaan, vaikka poliisit ovat jaksosta toiseen samat. Juonellisesti Wallanderista ei voi kauheasti kertoa, sillä tarinat ovat hyvin erillisiä. Wallander edustaa kalssista nordic noiria, mutta ei ole kuitenkaan yhtä synkkä  kuin esimerkiksi Silta. Jaksoja/elokuvia katsoessa ei haittaa, vaikkei niitä katsoisi järjestyksessä, enkä itsekään ole aivan kaikkia nähnyt. Wallanderin tapahtumat sijoittuvat Ystadiin, joka on Skånessa eli eteläisessä Ruotsissa sijaitseva kunta. Päähenkilönä tarinoissa toimii Kurt Wallander, joka on keski-ikäinen rikoskomissaario. Tyypillisen rikossarjan poliisin tapaan Wallander ei pidä kovin hyvää huolta terveydestään, hänellä on perheongelmia ja hän pitää oopperasta. Tutkiessani sarjan taustoja, ilmeisesti sarjan ensimmäinen jakso perustuu suoraan kirjaan, mutta muut eivät. Sen sijaan muut jaksot perustuvat alkuperäisten kirjojen kirjoittaja Henning Mankellin novelleihin, joista käsikirjoittajat ovat luoneet käsikirjoituksen, jonka Mankell on vuorostaan hyväksynyt. Kyseisiä novelleja ei ole julkaistu, vaan ne ovat pelkästään sarjan tekijöiden käytettävissä. Wallander on tyypillinen pohjoismaiseen tapaan poliisin näkökulmasta kuvattu poliisisarja, joka kuuluu jokaisen nordic noir -genren fanin katsottavien listalle.


 Y 

Y Gwyll

Tämä outo nimi on kymriä eli Walesissa puhuttavaa kieltä. Englanniksi sarja kulkee nimellä Hinterland ja suomeksi Syrjäinen maa. Kyseessä on Walesiin sijoittuva poliisidraama, joka on kuvattu niin kymriksi kuin englanniksi puhuttuna. Sitä on maasta riippuen esitetty joko jommalla kummalla kielellä tai kaksikielisenä tv-sarjana. Netflixistä sarja löytyy englanniksi, mikä on vähän tylsää, sillä mielestäni olisi todella mielenkiintoista kuulla tuota kymriä puhuttavan tv:ssä. Alunperin tv-sarja on ilmeisesti jaettu 45 minuuttia kestäviin jaksoihin, jolloin samaa rikosta käsiteltiin kahdessa jaksossa. Netflix on kuitenkin yhdistänyt samaa rikosta käsittelevät jaksot aina yhteen, joten nämäkin ovat sen 1,5 tuntia pitkiä.Y Gwyll on mielestäni vähän kuin risteytys tyypillistä brittiläistä ja pohjoismaalaista rikosdraamaa. Tai ehkä sanoisin, että sarja on brittiläinen rikosdraama, joka on toteutettu kuin pohjoismaalainen draamasarja. Sarjassa on samanlaista melankoliaa, kuin esimerkiksi Sillassa tai Wallanderissa. Walesilainen maisema esittää suurta roolia sarjassa ja sitä kuvataan samankaltaisissa laajakuvissa kuin tyypillisiä pohjoismaalaisia maisemia. Rikospaikat ovat dramaattisia, toisinaan jopa taiteellisesti luotuja kokonaisuuksia. Musiikki on myöskin yksinkertaista, melankolista ja vähän Hannibalin mieleen tuovaa klassista kauhumusiikkia. Sarjan päähenkilö on rikosylikomisario Tom Mathias, jota näyttelee Richard Harrington. Harrington on ehkä surullisimman näköinen ihminen, jonka olen koskaan nähnyt, eikä häntä ikinä näe iloisissa rooleissa. Ei siis ihme, että myös hänen esittämä roolihahmonsa Mathias on melakoliaan taipuva, menneisyyttään pakeneva hahmo. Sarjan rikokset ovat luonteeltaan hyvinkin erilaisia ja jokaisessa jaksossa seurataan uutta rikosta. Mathiaksen yksityiselämä ja hahmokehitys kuitenkin jatkuu jaksosta toiseen ja kuljettaa tarinaa eteenpäin. Olen itse juuri aloittamassa kolmatta kautta ja tässä jaksossa on tullut muutamia viittauksia aiempiin kausiin, eli ilmeisesti jokin odotettua suurempi juonikuvio voi tulla tässä kolmannella kaudella vielä esiin. Jos pidät nordic noir tv-sarjoista, niin siinä tapauksessa pidät varmasti tästäkin.


Aika hyvin siis mielestäni onnistuin tässä A-Ö haasteessa jonka asetin itselleni! Käyttämättä jäi kirjaimet Q, X, Z, Å, Ä ja Ö. Keksittekös te jotain sarjoja jotka alkaa näillä kirjaimilla? X-kirjaimella alkaisi se The X-files, mutta sitä en olekaan katsonut. No mutta, aika monta kirjainta saatiin käytyä läpi, joten toivottavasti tykkäsitte tästä postaussarjasta! Jos teille tulee jotain vastaavia ideoita mieleen, niin niitä saa aina ehdottaa :)

6 kommenttia:

  1. En oo katsonut näistä mitään vielä, joten kiva löytää uusia sarja ehdokkaita mitä voi ruveta katsomaan!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että täältä löytyi uusia sarjoja!! 😊

      Poista
  2. Mulle oli ennestään tuttu ainoastaan Sherlock, jonka olemassa olevat kaudet oonkin katsonut varmaan kymmenen kertaa jokaisen :’D Gatiss ja Moffat ovat ihan pari viikkoa sitten ilmoittaneet, etteivät uudet jaksot ole tällä hetkellä ajankohtaiset, koska kaikilla osapuolilla on muita projekteja alla ainakin seuraavat pari vuotta. :( Pidän kauheasti peukkuja pystyssä, ettei tää neloskausi olis jäänyt viimekseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo munkin on tullut katsottua Sherlockin jaksottaa aika useaan kertaan 😅 Mutta voi hitsi, toi on mennyt multa ohi! En kyllä ihmettele, vähän tuommosia huhuja olin kuullut. Olis kyllä kiva jos vielä jatkaisivat sarjaa!

      Poista
  3. The Hour vaikuttaa tosi hyvältä, pitää ehdottomasti tsekata tuo! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on ehdottomasti mun lemppareita - kannattaa 😊

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan