Slider

200 vuotta Austenia

tiistai 18. heinäkuuta 2017Kirjoittaessani tätä ulkona jyrähtelee ukkonen ja vettä sekä rakeita tulee kuin saavista kaatamalla. On siis täydellinen sää käpertyä peiton alle hyvän kirjan tai elokuvan äärelle. Tänään on täydellinen päivä syventyä Jane Austenin maailmaan, sillä onhan tänään kulunut 200 vuotta rakastetun kirjailijan kuolemasta. Olen tehnyt aikaisemmin videon, jossa puhuin vähän Austenista ja sen löydätte täältä. Tahdoin kuitenkin kirjoitella Austenista hiukan myös tänne blogin puolelle. Oma Jane Austen innostukseni alkoi ollessani 10-vuotta vanha. Tulin koulusta kotiin ja siskoni oli juuri aloittanut katsomaan vuoden 1995 versiota Ylpeydestä ja ennakkoluulosta. Kävelin olohuoneeseen kesken ensimmäisen tanssiaiskohtauksen, kiinnostuin samantien ja loppu on historiaa.
Jane Austen eli vuosina 1775 – 1817 eli hän kuoli jo 41 vuotiaana.  Elämänsä aikana Austenilta julkaistiin neljä teosta: Järki ja tunteet (1811), Ylpeys ja enakkoluulo (1813), Kasvattitytön tarina (1814) ja Emma (1815). Kuolemansa jälkeen häneltä on julkaistu vielä kaksi teosta Viisasteleva Sydän (1817) sekä Neito vanhassa linnassa (1817). Kuuden romaanin lisäksi Austenilta on julkaistu myös kirjekokoelmia sekä keskeneräisiä töitä. 1800-luvulla naisten kirjoittamista ei katsottu hyvällä ja monien naiskirjailijoiden tapaan Austen ei julkaissut kirjojaan omalla nimellään vaan peitenimellä "A Lady".


Järki ja tunteet käsittelee sisarusten Elinor ja Marianne Dashwoodin keskinäistä suhdetta, sekä heidän muita ihmissuhteitaan. Ylpeys ja ennakkoluulo on teoksista ehdottomasti kuuluisin ja kertoo Elizabeth Bennetistä sekä hänen perheestä ja Lizzyn suhteesta koppavaan Mr. Darcyyn. Kasvattitytön tarina on teoksista ainoa jota en ole itse lukenut. Se kertoo köyhästä Fannysta, joka lähetetään kasvamaan rikkaiden sukulaisten perheeseen. Emma kertoo Emma Woodhousesta joka on rikas ja hiukan snobimainen nuori tyttö, joka on päättänyt naittaa kaikki tuttavansa, mutta hyvin päättäväinen ettei itse koskaan mene naimisiin. Viisasteleva sydän puolestaan kertoo Annesta joka torjui rakastamansa miehen, sillä miestä ei pidetty tarpeeksi hyvänä hänen perheelleen. Vuosia myöhemmin sama mies palaa Annen elämään rikastuneena kapteenina. Neito vanhassa linnassa oli oikeastaan Austenin ensimmäisenä kirjoitettuja teoksia ja kertoo Catherine Morlandista ja hänen astumisesta seurapiireihin. Northanger Abbey on ennenkaikkea satirisoi aikakauden suosittuja goottilaisia romaaneja.


Monet Austenin kirjat eivät kuitenkaan ole vain rakkaustarinoita kuten monet kuvittelevat vaan satiireja yhteiskunnasta, joka loppujen lopuksi ei ehkä olekaan muuttunut niin paljoa kahdessasadassa vuodessa. Ihmiset ovat yhä ydimmiltään samanlaisia, käyttäytyvät samalla tavalla ja kamppailevat samojen ongelmien kanssa; vaikeat perheenjäsenet, kuka on aito ystävä, mihin heidän varansa riittävät ja löytävätkö he koskaan kumppania? Tämä onkin yksi syistä miksi Austenin kirjat ovat yhä relevantteja kaksisataa vuotta niiden kirjoittamisen jälkeen ja miksi ne koskettavat meitä yhä uudelleen ja uudelleen. Ironian ja rakkaustarinoiden lisäksi kirjat ovat myös täynnä huumoria.

Austenin teokset pysyvät ajankohtaisina ja vaikkei kirjaan olisi tarttunut, on joku Austen adaptio varmasti jokaiselle tuttu. Klassisten suoraan kirjaan perustuvien adaptioiden lisäksi muun muassa hittielokuvat Clueless ja Bridget Jones Diary perustuvat Austenin teoksiin. Moderneja adaptioita ovat lisäksi Youtubessa ilmestyneet Lizzie Bennet Diaries ja Emma Approved. Etenkin ylpeydestä ja ennakkoluulosta löytyy lukemattomia versioita kuten zombie-versio Pride and Prejudice and Zombies, koirien ympärillä pyörivä Unleashing Mr. Darcy, bollywood versio Bride and Prejudice sekä mormoonien yhteiskuntaan sijoittuva Pride and Prejudice a Latter-Day Comedy. Kaikista englantilaisista kirjailijoista ainoastaan Shakespearin teoksia on adaptoitu enemmän kuin Austenin kirjoja.


Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikki Austen kirja ja adaptio. Oma suosikkini kirjoista on yleensä juuri se mitä viimeisimpänä olen sattunut lukemaan. Ajattelin ensin sanoa Emman ja Ylpeyden ja ennakkoluulon suosikeiksini, mutta rakastan myös Viisastelevaa sydäntä ja Northanger Abbey on ehkä kaikista hauskin ja koomisin kaikista teoksista. Myös Järki ja tunteet tulee aina olemaan erityinen sillä se oli ensimmäinen lukemani Austen. Jos saisin kuitenkin lukea vain yhtä Austenia loppuelämäni, valitsisin ehkä kuitenkin Emman. Kuten kuvista huomaatte, kirjoista ei myöskään voi koskaan olla liian montaa painosta. Aloin viime vuonna keräilemään noita ylimmän kuvan kangaspäällysteisiä kappaleita. Niiden lisäksi suosikkini on kahdessa alimassa kuvassa mukana oleva Järki ja tunteet, jonka sain englantilaiselta ystävältäni joululahjaksi. Kirja on painettu englannissa vuonna 1968 ja siinä on ihana vanhan kirjan tuntu ja tuoksu. Klassisista adaptioista parhaimmat ovat mielestäni Emma 2009, Ylpeys ja Ennakkoluulo 1995 sekä 2005. Muita suosikkejani ovat edellämainitut Clueless, Bridget Jones Diary, Lizzie Bennet Diaries ja Austenland joka on eräänlainen parodia Austen fanaatikoista ja kirjojen maailmasta. Valehtelisin jos väittäisin etten koskaan tahtoisi astua edes viikoksi Austenin aikakauteen.

Mites te lukijat, löytyykö teidän joukosta ketään Jane Austen faneja?

21 kommenttia:

 1. Tosi kiinnostavasti kerrottu! En ole koskaan lukenut Austenin kirjoja, mutta Ylpeyden ja ennakkoluulon haluaisin lukea. Noista muista kirjoista en ole ennen kuullutkaan, joten tästä sai myös uutta tietoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Ylpeydestä ja ennakkoluulosta on hyvä aloittaa, mutta ehdottomasti suosittelen tutustumaan myös Austenin muuhun tuotantoon :)

   Poista
 2. Tälläselle kirjafriikille tää oli ihan mahtava postaus! :D Oon lukenut Ylpeyden ja ennakkoluulon lukion kakkosella ja pitänyt siitä esitelmän luokan edessä. Lisäksi mulla on DVD:nä tuo Järki ja tunteet, jonka sain mun tädiltä pari vuotta sitten. Vielä en ole sitä katsonut (se taitaa olla muuten tv-sarja, en oo ihan varma), mutta pitääpä kaivaa se nyt tuolta kaapista ja alkaa katsomaan sitä! Ja ehdottomasti haluan lukea myös nuo kaikki loputkin kirjat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että tykkäsit! :) Järki ja tunteet on ilmestynyt tv-sarjana ainakin vuonna 2008 ja sen adaption oon nähnyt muutama vuosi sitten. Oli muistaakseni kyllä hyvä adaptio, tahtoisin itsekin sen mieluusti nähdä uudestaan! Suosittelen todella lukemaan muutkin Austenit :)

   Poista
 3. Nää kirjat on tosi kauniita! <3 Ylpeys ja ennakkoluulo on ainut jonka oon lukenut joskus yläasteella, mutta haluisin lukee näitä enemmänkin! Onhan nää aika klassikoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru!☺️ Klassikoita ovat ja syystä jos multa kysytään! Suosittelen lukemaan :)

   Poista
 4. Jane Austen <3 Oon lukenut noita viimeks lukiossa, mutta Ylpeys ja ennakkoluulo löytyy täältäkin kirjana ja DVD:nä! :) Vanhoissa kirjoissa on kyllä oma viehätyksenä - meijän talon entinen asukas oli kova kerään kirjoja ja talossa olikin ollut noin 25 000 kirjaa, joista noin muutama sata jäi kuolinpesältä taloon haahuileen. Otettiin muutaman kymmenen kirjaa talteen, mm. tietosanakirjasarja 1900- luvun alusta ja Hemingwayn joitain teoksia 50-luvulta eli tiedän ihan tasan tarkkaan mitä kirjarakkaus voi olla <3

  VastaaPoista
 5. En oo koskaan lukenut Jane Austeninin kirjoja, mutta olisi kyllä hienoa joskus lukea! :) Nykyään vaan tuntuu olevan liian vähän aikaa lukemiselle, olisi niin kiva lukea enemmänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa! Ja mulla on aina sama fiilis. Haluisin lukea enemmän, mutta aika ei vaan riitä!

   Poista
 6. Ei hitsi nyt mä haluan vieläkin kovempaa lukea nää :D hyvin selkeästi ja kattavasti kerrottu!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja videokin siis oli tosi symppis ja laadukas! Lisää näitä😍

   Poista
  2. Kiitos Elli❤ Kannatta kyllä lukea :)

   Poista
 7. Ai vitsit, Jane Austen on yksi mun ihan lemppari! <3 Oon lukenut kaikki suomennetut kirjat, enkä myöskään osaa sanoa, mikä niistä olisi suosikkini. Elokuvasovituksista uusin Ylpeys & Ennakkoluulo on mielestäni parhain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kaikki niin ihania! Munkin mielestä se on elokuvana paras, mutta tv-sarjoissa päästään toki aina vähän syvemmälle :)

   Poista
 8. Olipa hyvä postaus!! Koulun takia kirjojen lukeminen on jäänyt, mutta nyt pikkuhiljaa ja varsinkin syksyn jälkeen on taas aikaa lukea, pitääkin laittaa tästä muistiin näitä kirjoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! :) Mullakin lukeminen jäi ihan taka-alalle lukiossa ja nyt tuntuu että täytyy taas "opetella" lukemaan, kun ei oo tottunut että siihenkin on aikaa!

   Poista
 9. Olipa mielenkiintoinen postaus!! Mä en oo koskaan lukenut Jane Austen -kirjoja, mutta nyt heräsi kyllä kiinnostus :)

  https://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 10. Kiva postaus! Mä tykkään kyllä lukea ja oon lukenut paljonkin eri tyylisiä kirjoja, mutta Austenit ei oo ikinä oikeen kiinnostanut. Suurin syy tähän on se, että ne on kirjotettu niin eri aikakaudella. Sama ongelma mulla on kaikissa vanhemmissa kirjoissa, mua kun jostain syystä häiritsee kauheasti se ''tyyli'' millasta elämä niissä on. Kaikki ylikohteliaat lausahdukset ja teenjuonnit ja vanhahtavat ammattisanat (pastorit ja ompelijat ja sisäköt vaan vilisee silmissä:D) jotenkin latistaa mun lukukokemusta, kun en saa niihin mitään tarttumapintaa. Vaikea ehkä nyt selittää mitä tarkotan. Toisaalta se on mielenkiintosta, koska samalla oppii enemmän siitä, millasta elämä on joskus ollut. Mutta jotenkin se häiritsee mun lukukokemusta liikaa, ellei juoni ole itsessään sitte todella mukaansatempaava, niin kuin esim. jossain Agatha Christien kirjoissa. Mä en vaan pysty sukeltamaan samalla tavalla maailmaan, joka vähän ärsyttää mua. :D En tiiä tajusko tästä mun höpötyksestä nyt mitään! Toisaalta voisin lukea Austenilta edes jonkun kirjan ihan vaan siksi, että ne on niin klassikoita ja niiden on pakko olla myös mahdollisuuden antamisen arvosia, eihän niistä muuten olisi tullut niin klassikoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Itsestäni on nimenomaan hauskaa lukea semmoista vanhempaa tekstiä, joka johtaa juuri syvemmälle siihen kirjan maailman. Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat! Mä nautin vuosien ajan Austenista ihan vaan tv-ruudulla, sillä pienempänä oli mun mielestä työlästä lukea vanhaa tekstiä enkä jaksanut keskittyä kirjoihin kunnolla. Aluksi kuuntelin niitä äänikirjoina, mitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Sitten kun oli "tottunut" tekstiin niin se rupes tuntumaan paljon luontaisemmalta myös lukea sitä. Kannattaa ainakin kokeilla Austenia! :)

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan