Slider

Sillä tärkeintähän on aina laihuus

sunnuntai 12. marraskuuta 2017


Kirjottelin kesällä blogiini itseluottamuksesta ja kehonkuvasta. Teksti nousi heti luetuimmaksi postauksekseni ja putosi siltä paikalta vasta viime kuukauden aikana. Kyseessä on selvästi aihe, joka koskettaa ja herättää ajatuksia monissa. Miksi kehonkuva on monille meistä niin ongelmallinen? Edellisessä postauksessani totesin median piirittävän meitä kuvilla ja teksteillä, jotka esittelevät "ideaali kehoja". Juuri törmäsin iltapäivälehteen, jonka kannessa muistutettiin pikkujoulukauden lähestymisestä. Kivojen reseptien tai ohjelmanumeroiden sijaan mainostettiinkin pikadieettejä, jotta näyttäisit varmasti laihimmiltasi näissä iltamissa. Sehän onkin pikkujoulujen ja muiden tapahtumien tärkein osuus. Tärkeintä on näyttää hyvältä, eikä vaikka pitää hauskaa. Aion ehdottomasti paastota kuusi viikkoa kahden tunnin sosialisoitumisen tähden. Eiväthän ystävänikään tahdo nähdä minua persoonallisuuteni tähden, vaan ainoastaan nähdäkseen onnistuinko pikadieetissäni laihduttamaan kuusi vai kymmenen kiloa. Sitten voin sopivasti syödä itseni ähkyyn pyhien aikana. Kuusi tai kymmenen kiloa palaavat nopeammin kuin katosivat. Sitten taas tammikuun toisena tai kolmantena päivänä on hyvä aika hankkia se salisopimus, jota ei ehkä kuitenkaan käytä. 



Toisinaan kehopositiivisuutta kannattavia ihmisiä syytetään epäterveellisten elämäntapojen tai sairaalloisen lihavuuden kannattamisesta. Lihavuudella on toki terveydellisiä haittoja. Mielestäni mielenterveys menee tässä kohti muun terveyden edelle. Itsellänikin on aina toisinaan niitä jaksoja, kun tosiaan toivoisin olevani muutamaa kokoa pienempi. Näinä jaksoina olen yleensä hyvin onneton ja stressaantunut kaiken aikaa. Saatan ihmetellä turhautunutta oloani ja mietin, miksi ollenkaan niin onneton. Sitten muistan taas toivovani olevani laihempi. Yksikään tällainen kausi ei ole saanut painoani mihinkään katoamaan, mutta onnellisuuteni se on kyllä kadottanut. Kuuntelin Jenny Lehtisen paneelia I Love Me -messuilla ja satuin juuri kuulemaan myös pätkän hänen puhuessaan Yleisradiossa. Molemmissa oli puhtta jojo-laihduttamisesta ja kehonkuvasta. Yleensä nopea laihduttaminen johtaa vain nopeaan lihoamiseen ja huonompaan itseluottamukseen. Sen sijaan parempana vaihtoehtona näen sen oman kehon hyväksymisen sellaisena kuin se on ja laihduttamisen lopettamisen. Terveellisten elämäntapojen pitkäaikainen noudattaminen ilman laihduttamisen stressiä johtaa varmasti parempiin tuloksiin. Lehtinen kertoi oikeiden elämäntapamuutosten vievän vuosia, eli kyse ei ole muutoksesta joka tehdään parissa viikossa tai edes parissa kuukaudessa. Turha oman kehon piinaaminen tai oman painonsa kauhisteleminen ei kanna mihinkään. Tällaisia asioita tärkeämpiä ovat minusta elämästään nauttiminen ja terveelliset elämäntavat. Eikä niitä tarvitse ylisuorittaa vaan omaksuu niitä sillä tahdilla ja sellaisissa määrissä kun on itselleen hyvä. En itsekään ole tässä mikään malliesimerkki. Mutta en jaksa enää vihata itseäni sen takia, jos toisinaan tulee syötyä roskaruokaa vähän useammin, eikä hetkeen ole salille kerennyt. 



Vielä yksi asia mieltäni painaa, vaikka tämä onkin jo hiukan uutta aihetta. Mutta sitten kun ne pikkujoulut tai ihan tavallinen maanantai koittaa niin kannattaa muistaa se "omaa kehoa imarteleva pukeutuminen".  Vai kannattaako? Tämä on mielestäni niin kinkkinen juttu. Lehdet ja blogit ovat täynnä vinkkejä miten pukeutua millaisellekin vartalolle. Mielessäni pyörii kuitenkin aina sama kysymys: miksi? Minkä takia tämän vartalotyypin pitäisi pukeutua näin? Miksi esimerkiksi minun pitäisi suosia tämän kaltaisia asuja, joissa yläosassa on printtiä ja alaosassa ei? Kyllä, näiden ohjeiden on tarkoitus saada sinut näyttämään sopusuhtaisemmalta, mutta jälleen kysyn: miksi? Olen blogeista myös lukenut kuinka oman vartalonsa mukainen pukeutuminen kannattaa sen takia, että silloin näyttää siistiltä tai että se tuo itseluottamusta. Tuoko se? Älkää ymmärtäkö minua väärin, ymmärrän sen perusidean. Tietynlainen pukeutuminen korostaa tyypillisesti ajatellen "parhaita" puoliasi ja voi saada vartalosi näyttämään sopusuhtaisemmalta. Monen mielestä tämä näyttää hyvältä ja heidän itsetuntonsa kohoaa. Itse en kuitenkaan ole koskaan juuri pukeutumisen säännöistä tai malleista piitannut. En siis myöskään usko tällaisiin jokaiselle vartalotyypille sidottuihin sääntöihin tai malleihin. Se ei myöskään juuri vaikuta ainakaan omaan itseluottamukseeni, vaan itseluottamukseni on korkeimmillaan kun pidän vaatteistani. En välitä siitä tekevätkö ne minusta laihemman vai lihavamman näköisen, kunhan olen vain minä ja vaatteeni ovat mielestäni kauniita. Tämän postauksen kuvat otettiin samana päivänä kuin myös Ruutumekko ja baskeri -postauksen kuvat. Siitä huolimatta näytän mielestäni tässä postauksessa hoikemmalta kuin tuossa toisessa. Tuo toinen asu oli kuitenkin vielä enempi "minä" kuin tämä, sillä tämä tuntui mielestäni hiukan yksitoikkoiselta. Oloni oli siis itsevarmempi tuossa vähempi imartelevassa asussa. Itseluottamus on kuitenkin jokaisen asun tärkein elementti. Jos vartalotyyppisi mukaan pukeutuminen kohottaa itseluottamustasi, niin tee niin vapaasti. Jos kuitenkin viihdyt aivan erityyppisissä vaatteissa, niin uskalla pukeutua niihin. Suurin pelkoni näitä pukeutumisneuvoja lukiessani on se, ettei joku uskaltaisi rikkoa näitä sääntöjä. Niitä kuitenkin saa ja tulee rikkoa. Pukeutumisessa on nimittäin yksi ja ainoa sääntö: pukeudu siihen mistä pidät, äläkä unohda itseluottamustasi.

36 kommenttia:

  1. Todella hyvä kirjoitus, tämä on tärkeä aihe. Musta on tosi rasittava nimenomaan lukea siitä että pikkujoulut lähestyy, miten laihdut! Miksi ei vaan voi jakaa muita mielenkiintoisia juttuja ja vinkkejä niihin pikkujouluihin? :D No tietysti siksi kun ihmiset haluaa lukea niitä laihdutusvinkkejä ja saada sen ihanan mekkonsa istumaan.. Nuo asiat on tosiaan nyt niin pinnalla.

    Mitä tulee tuohon pukeutumiseen oman vartalotyypin mukaan. Mä oon just luonnostelemassa postausta kyseisestä aiheesta! Mä itse en ole koskaan kiinnittänyt huomiota siihen omassa pukeutumisessani ja olen sitä mieltä että itsevarmuus tulee nimenomaan siitä kun viihdyt asussasi oli se mikä tahansa ja imarteli se sitten sitä takamusta tai ei, kunhan just sä oot tyytyväinen siihen asuun, se paistaa ihan kasvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kata! Nimenomaan, miksi tärkeintä on se laihduttaminen? Itseäni kun kiinnostaisi nimenomaan vaikka vinkit juhlien järjestämiseen tai muuta, mutta ei kun laihduttaa täytyy... 🙄

      Juurikin näin, tiivistit asian just oikein! Itse ajattelen juuri samoin. Jäänkin innolla odottelemaan sun postausta aiheesta! :)

      Poista
  2. Niin loistava kirjoitus niin tärkeästä aiheesta! Hyvä sinä. ❤️ Toivottavasti mahdollisimman moni ymmärtäisi olla pikadiettaamatta pikkujoulujen tai muiden juhlien takia. Iltapäivälehdet kuitenkin tuntevat tarpeelliseksi muistuttaa ihmisiä siitä, etteivät he heidän mielestään ole tarpeeksi hyviä sellaisenaan. Ja se on ihan syvältä! Tuollaisilla otsikoilla ja jutuilla vahvistetaan huonommuuden tunnetta ihan tarkoituksellisesti. Ja odotetaan, että sen myötä laihdutusvinkit lisäisivät myyntiä.

    Mitä tulee pukeutumisasioihin niin juuri niin - kaikki pukeutukoon miten tykkääävät. 😊

    Ps. Hehkut kauneutta noissa kuvissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona ❤️ Tässä oot varmasti aivan oikeassa, lehdet pyrkivät myynnin lisäämiseen nakertamalla ihmisten itseluottamusta. Näinkin joskus netissä semmosen kuvan siitä kuinka ristiriitaisia monet naistenlehdet on kun jutut on luokkaa: "bikini sesonki lähestyy - näin laihdut" "miten korjata itseluottamuksesi" "näin valmistat viiden suklaan kakun kolmella kuorrutuksella" "julkkis x on laihempi kuin koskaan, näin hän sai unelmakehonsa". On kyllä aika naurettavaa touhua 😅
      Ihana kuulla että olet samaa mieltä! 😊 Ja voi kiitos paljon!

      Poista
  3. Tosi hyvin kirjoitettu, kiitos! Ja kauniit kuvat! Perinteiset pukeutumisohjeet häivyttelyineen ja korosteluineen vartalotyypin mukaan on jotain niin ahdistavaa. Mikä pakko on muka pyrkiä feikkaamaan itsestään eri näköistä mahtuakseen johonkin tiettyyn kaavaan, kun voitaisiin olla vain ylpeästi omanlaisia.

    Nuo lehtien laihdutusvinkkisyklit on muuten jotain niin hassua! Pikkujoulukauteen valmistumista, tammikuussa stop jouluherkuille, keväällä hössötetään rantakuntoon pääsemisestä ja syksyllä kerrotaan miten kesäkilot saa pois. Huoh! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maru! Juurikin näin. Nämä pukeutumisohjeet yrittävät saada kaikki taas vaihteeksi mahtumaan samaan muottiin, vaikka kaikki ovat todellisuudessa erilaisia. Ja totta kai tietyn kokoinen ja mallinen keho on "paras" ja kaikkien muiden täytyy yrittää muokata kehoaan sen mukaiseksi.

      Ja tuo on kyllä aivan totta, lehdissä kulkee tämmöinen laihdutusvinkkien sykli, joka ei koskaan lopu! Koskaan ei ole aika olla tyytyväinen omaan kehoonsa.. Väsyttävää tuollainen!

      Poista
  4. Ihana postaus! <3 Olen niin kyllästynyt lehdissä vuodesta toiseen pyöriviin laihdutusvinkkeihin ja pukeutumisohjeisiin. Aivan kuin naisen funktio olisi vain pukeutua mahdollisimman imartelevasti, huh.. Itse tykkään pukeutua väljiin, löysiin yläosiin, mikä on varmaan kaikkien pukeutumisneuvojien mielestä ehdoton nou-nou :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia ❤️ Niinpä, sillä eihän meillä naisilla ole tosiaan muuta tarkoitusta kuin näyttää nätiltä 🙄 Mun mielestä jokaisen pitäisi tosiaan pukeutua juuri niin kuin itse tykkää ja mikä itselle tuntuu hyvältä!

      Poista
  5. Olipa tosi mieltätyhjentävä teksti ja hurjan rohkeaa puhua tästä aiheesta! Mä oon samaa mieltä, todellakaan omaa pukeutumista ei pidä rajoittaa muiden asettamien "normien" takia :) Aivan ihana asu tää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon Emilia :) Ihana kuulla että tykkäsit asusta ja aiheesta!

      Poista
  6. Tykkäsin tästä postauksesta todella paljon! :) Mä oon kyllästynyt laihduttamiseen ja myös kaikkeen siihen liittyvään :D Laihduttaminen ei tuo onnellisuutta ja mun mielestä on hölmöä, että pitäisi laihduttaa pikkujouluja varten! Enemmin keskittyy siihen, että on mukavaa ja on sellaiset vaatteet päällä missä on itsellään hyvä olla :) Mun mielestä onnellisuus lähtee siitä, että tykkää itsestään sellaisena kuin on ja elää sellaista elämää kuin itse haluaa <3:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Niina! ☺️ Se on niin turhauttava ajatus, että laihduttaminen ja onnellisuus jotenkin kulkisivat käsi kädessä. Oot niin oikeessa, että oikeasti onnellisuus lähtee siitä että pitää itsestään ja nauttii elämästään. Silloin kannattaa unohtaa turhat laihduttamiset ja malliin mahtumiset ❤️

      Poista
  7. Voi että, täällä yksi joka on ekan kerran aloittanut laihduttamisen ihan pikkunaperona... Kun on kasvanut sellaisessa maailmassa, jossa kroppa ja etenkin se laihuus on niin perhanan tärkeetä, sitä tulee tosi kriittiseksi itseään kohtaan. Näin aikuisemmalla iällä oon oppinut tykkäämään itsestäni, mutta tuntuu kyllä pahalta, miten tärkeää joku ulkonäkö voi olla! Pistää ihan vihaksi se, miten pitäisi pukeutua niin, että näyttää mahdollisimman slimmiltä - musta hoikentaa ja vaakaraita leventää - ihan sama!! Mulla on itse asiassa tulossa lähes samasta aiheesta postausta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kyllä, itse muistan ensimmäistä kertaa häpeilleeni painoa jo varmaan alle 10 vuotiaana. Silloin luulis olevan paljon muuta tärkeämpää puuhattavaa ja mietittävää kun oma paino.. Musta tuntuu että kehonkuva on vaan kasvava ongelma nykypäivänä! Se on niin turhauttavaa nähdä näitä vinkkejä "miten näyttää laihalta" ja blah blah blah. Täytyypä pitää silmät auki sun postausta varten! ☺️

      Poista
  8. Aivan älyttömän kauniita kuvia ja olet myös aivan super kaunis! Erittäin hyvä ja tärkeä postaus ylinpäätään. - People Believe

    VastaaPoista
  9. Todella hyvää tekstiä! Olen myös nyt tänä syksynä nähnyt niin paljon häädieettijuttuja kaikkialla, että ensi kesän morsiamena alkoi ahdistaa ja pitkään kasvatettu itsetunto hetkellisesti lyhistyi. Onneksi on blogi, johon voi purkaa ajatuksiaan kehopositiivisuudesta ja siitä, mistä mun oma kehovihani on lähtöisin. https://notsodamnmainstream.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Iida! Voi että, tuon uskon kyllä täysin. Jos pikkujouluihin dieettaamista hehkutetaan, niin häihin varmasti sitäkin enemmän. Toi on kyllä tosi kurjaa, sillä eihän sillä ole mitään tekemistä sen päivän idean kanssa. Ihana että on tosiaan joku paikka mihin pääsee ajatuksiaan purkamaan, täytyykin sun blogi kurkata kunhan ehdin! :)

      Poista
  10. Moikka Sara! :) Tämä taitaa olla ihkaensimmäinen kommenttini tähän ihanan erilaiseen blogiisi. Sulla on todella kiva tyyli ja sun asenne on juuri niinkuin pitääkin! Tämä postaus todisti sen jälleen. Oon niin samaa mieltä noista pikadieeteistä ja vääristyneestä tavasta katsoa kroppia. Jokainen meistä on yksilö ja jokaisella on se oma koko, jossa voi henkisesti ja fyysisesti parhaiten -eikä se välttämättä ole se koko 36 tai 46 vaan jokaisella on oma koko, jossa voi parhaiten. Ja allekirjoitan myös tuon, jossa toit ilmi että pitää pukeutua juuri niinkuin itse haluaa -välittämättä niistä "säännöistä". Pitäisi pukea sitä persoonaa eikä ainoastaan vartalotyyppiä.

    Energistä ja kehopositiivista loppuviikkoa sinne! :)

    Elisabet | www.fashionpoetry.eu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Aivan ihana kommentti, todella kiva kuulla että oot mun blogista tykkännyt ja samoilla linjoilla olet näistä asioista ☺️ Tuo on kyllä hyvä ajatus, että se itselleen oikea koko on se, jossa voi itse parhaiten. Samoin kuin tuo ajatus persoonan eikä vartalotyypin pukemisesta! Kylläpä pistit hyvin sanoiksi tämän ajatuksen :) Kiitos ja samoin sulle!

      Poista
  11. Tosi hyvä teksti taas Sara!<3 Oon ihan samaa mieltä, miksi ihminen ei saa olla just siinä kehossa missä on, kun nykyajan media tuntuu koittavan tunkea kaikki samaan muottiin. Mä en oo koskaan ymmärtänyt, miksi toisen ihmisen kehon koko tai malli häiritsisi muita. Muakin ärsyttää niin paljon kaikki lehtien pikadieetit sun muut, koska ei ne oikeasti pitkällä tähtäimellä auta mitään. Ja ootas vaan kun päästään tammikuuhun ja lähemmäs kesää niin lehdet ja media huutaa taas :D Pikadieettien ja -treenien sijaan musta ois tärkeää tuoda esille sitä, että jokainen keho ja ihminen on arvokas ja luoda maailmaan enemmän sitä mentaliteettia, ettei keho määrittele ihmistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elli ❤️ Kyllä, nykyään tosiaan tahdotaan kaikkien sopivan siihen samaan muottiin ja erilaisia kehoja tuodaan tosi harvoin esille isoissa medioissa. Pikadieeteistä on usein oikeastaan enempi haittaa kuin hyötyä pitkällä tähtäimellä. Lehdissä tuntuu tosiaan kulkevan tämmöinen laihdutusvinkkien sykli, että aina on joku syy laihduttaa. Jep, tätä ajatusmaailmaa tarvitaan enempi levittää :)

      Poista
  12. Kehopostiivisuus on hyvä asia ja on kiva, että sitä levitetään :) Miusta tärkeää on, että ihminen voi hyvin, laiha voi olla todella huonossa jamassa esimerkiksi viskeraalisen rasvan kanssa tai lihasheikkouden vuoksi. Vastaavasti hieman ylipainoinen voi olla paljon paremmassa kunnossa ja omata viskeraalista rasvaa vain vähän. Tärkeintä on kehonkoostumus eli en ymmärrä sitäkään, että joku on todella ylipainoinen ja markkinoi sitä terveenä - liian suuri rasvaprosentti on iso riski terveydelle eikä sitä käy puolusteleminen sillä, että on onnellinen. Vastaavasti sitten ne "täydellisesti kehoa imartelevat vaatteet" ovat toinen ääripää siitä, ettei hyväksytä omaa kroppaa, vaikka se olisi millainen. Puolensa ja puolensa siis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tää on kyllä totta, ettei se ulkonäkö aina kerro ihmisen kunnosta ja sinänsä terveydestä.
      En kuitenkaan usko kenenkään ylipainoisen markkinoivan sitä ylipainoa terveenä, vaan ehkä enempi sitä omaa suhtautumista kehoonsa terveenä. Tervettä on hyväksyä olevansa sellainen kuin on, eikä vihata omaa itseään. Toki on aina parempi olla normaalipainoinen, mutta olisin mieluummin ylipainoinen ja suhtautuisin kehooni hyväksyvästi ja tervein mielin, kuin ylipainoinen jonka itseluottamus on niin pohjamudissa, että se johtaa joko täydelliseen lamaantumiseen, jolloin omasta kehosta ei enää huolehdita ja painoa tulee vain lisää tai sitten asenne johtaa toiseen ääripäähän ja syömishäiriöön tms. Itsekin puhuin tekstissä siitä, että niitä terveellisiä elämäntapoja on paljon helpompi omaksua ja noudattaa kun kyse ei ole pakonomaisesta laihduttamisesta. Omasta kehosta on helpompi huolehtia ja terveellisiä elämäntapoja on helpompi noudattaa kun itse suhtautuu myös omaan kehoonsa terveellisesti ja näkee sen sellaisena kuin se on. Kuten sanoin, tuskin kukaan markkinoi ylipainoa terveenä, vaan sitä omaa asennettaan :)

      Poista
  13. Tosi hyvä teksti ja hienoja kuvia :) Meille tuli itseasiassa juuri koulusta tehtävä, jossa täytyy määrittää asiakkaan vartalomuoto. Ja selvittää, mitä asiakkaan tulisi suosia ja mitä taas ei... :D Opiskelemani ala on siis oikkeestaan aika pinnallinen. Mutta ehkä siinä on sekin, että kaikki vaatteet ei vain istu kaikille. Ompelullisesti on helpompaa, kun asiakas suosii omalle kropalleen sopivia malleja. Silloin ei tarvihe liikkaa kikkailla valmistusvaiheessa.
    Mie oon siun kanssa ihan samaa mieltä siinä, että tärkeintä on että ite viihtyy vaatteissaan, oli ne sitten mitä vain :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija :) Mun mielestä on tylsää ajatella, että tietyn kropan omaavan tulisi pukeutua tietyllä tavalla, vaikka toki joillekin se voi olla vaikka itsetuntoa kohottavaa. Ymmärrän sen, ettei neliömäinen palikka mene pyöreästä reiästä läpi, eli jokainen vaate ei jokaiselle sovi. Sehän on tietenkin ihan totta. Mutta kunhan vaan päästäisiin semmoisista pukeutumissäännöistä, joilla pyritään saamaan henkilö peittelemään "huonoja puoliaan" ja korostamaan sitten niitä "parhaita puoliaan". Hyvä kuulla, että ollaan samoilla linjoilla! :)

      Poista
  14. Tulin kurkkaamaan blogiasi pitkästä aikaa (erään Reetan innoittamana ;)) ja päädyin lukemaan vähän vanhempiakin postauksia. Todella hyvää pohdintaa, tuollaisen asenteen kun saisi kaikille! Valtamedian jatkuva toitotus yleisesti hyväksyttävistä kehotyypeistä on kyllästyttävää. Sitä kuulee ja näkee niin uskomattoman monen tuutin kautta ettei ihmekään, jos usein fiksutkin naiset ryhtyvät lopulta uskomaan, etteivät muun näköiset tai edes aivan tavalliset vartalot "virheineen" ole kelvollisia.

    Kiinnostaisi myös kysyä, mistä tuo kuvien paita mahtaa olla peräisin...? Se on tosi kivan näköinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emmi kommentista! Tuo on totta, varsinkin kun nuoremmat sukupolvet kasvavat tuon kaiken mediapommituksen keskellä, jolloin heidän ajatusmaailmaansa on helppoa muokata. Sitten heistä saadaan taas ironisesti se uusi sukupolvi tuottamaan vastaavaa sisältöä.

      Tuo paita on muutama vuosi sitten Hilfigeriltä ostettu, mutta Leviksellä oli tänä talvena vähän samantyylisiä :)

      Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan