Slider

5 Asiaa olen oppinut pukeutumisesta

maanantai 8. tammikuuta 2018

Shirt - Jack Wills I Jeans - Levi's I Hat - Topshop I Belt - Jack Wills I Shoes - Clarks

1. Älä osta jotain vain, koska muut pitävät siitä ylläsi

Olen ostanut niin monia vaatteita vain sen tähden, että isäni (usein makutuomarina Lontoossa) tai ystäväni on pitänyt vaatteesta, tai on sitä mieltä, että se sopii minulle. Vaikka en itse olisi kyseisestä vaatteesta kovin vakuuttunut ollut, niin silti olen saattanut kyseisen kappaleen kotiin kiikuttaa. Yleensä nämä vaatteet eivät kovin monia käyttökertoja saa, jos yhtäkään. Mikäli jo ostaessa epäilyttää sopiiko vaate itselle tai pitääkö siitä edes todella, niin nämä epäilykset nousevat mieleen jo vaatekaappia selatessa, eikä vaatetta tule sitten valittua käyttöön. Näiden kuvien farkut ostin yläasteella, sillä isäni tykkäsi enemmän suorista kuin pilleistä farkuista. Niinhän minäkin nykyään, mutta vielä tuolloin farkkujen piti olle niin tiukat ja piukat kuin vain mahdollista. Viisi vuotta kului, ennen kuin nämä housut ensimmäistä kertaa jalkaani vedin. Nykyäänhän nämä ovat mielestäni todella tyylikkäät, mutta oisin varmasti voinut löytää vastaavat nyt, sen sijaan, että nämä veivät tilaa kaapistani viiden vuoden ajan.
2. Älä oikeasti välitä siitä mitä muut sanovat tai ajattelevat

Tämä kuulostaa niin kliseiseltä, mutta älä välitä muiden mielipiteistä - älä myöskään pistä ajatuksia muiden mieleen. En tiedä mitä neuvoja voisin antaa tähän kohtaan. En ole itse koskaan kauheasti välittänyt muiden mielipiteitä, tai ainakaan en ole antanut niiden juuri hidastaa minua toteuttamasta itseäni. Jos muiden mielipiteet mietityttää, niin kannattaa pysähtyä ja kysyä itseltään: miksi? Miksi muiden mielipiteillä on väliä? Jokainen meistä tahtoo "kuulua" ja tulla hyväksytyksi, joten ehkäpä näistä syistä muiden mielipiteet ovat tyypillisesti meille niin tärkeitä, mutta niiden ei tulisi olla. Olemme myös usein itse omia pahimpia kriitikkojamme, joten kuvittelemme ajatuksia muiden mieliin. Esimerkiksi lisätessämme kuvia someen, kiinnitämme usein itse eniten huomiota "virheisiimme", vaikka muille ne olisivat näkymättömiä. Ei siis kannata heijastaa omia epävarmuuksiaan muiden mieliin, pohtimalla mitähän he saattavat nyt tästä ja tuosta ajatella. Yleensä olen tupannut saamaan eniten kehuja juuri niistä vaatteista tai asukokonaisuuksista, joista olen ollut kaikista epävarmin. Nyt viiden vuoden jälkeen kun nämä housutkin uskalsin jalkaani vetää, olen saanut niistä kehuja jokaisella käyttökerralla.
3. Älä osta vaatteita, joihin et ostohetkellä sovi täydellisesti

Et tule maagisesti laihtumaan ostettuasi uudet housut, eivätkä hartiasi tule kutistumaan siihen ihanaan takkiin. Olen elämäni aikana ostanut turhan monia vaatteita ajatellen, että kyllä mä hiukan näihin laihdun, tai kyllä tämä vielä hiukan löystyy käytössä. Mulla on myös suht leveät hartiat ja esimerkiksi suurin osa Zaran vaatteista on mulle turhan kapeita selästä. Etenkin kyseisen liikkeen takit ja jakut ovat aivan turha toivo. Siitä huolimatta olen niitäkin ostanut, vaikka ne ovatkin jääneet käyttämättä tai todella pienelle käytölle, sillä en viihdy väärän kokoisissa vaatteissa. Kukapa sitä tahtoisikaan viettää päivänsä takissa, jossa käsiä ei mahdu liikuttamaan ja päivän päätteeksi vaatteesta on painautunut ihoon punaiset painaumat. Ja kyllä, voi olla, että joku päivä satutkin laihtumaan, mutta sopivat housut kannattaa ostaa sitten jos se tapahtuu, eikä sitä varten, kun se tapahtuu. Olen ostanut ja olen jättänyt vanhoja vaatteita kaappiin pyörimään niin sanotuiksi "tavoite vaatteeksi". Todellisuus vain on se, etten koskaan ole tavannut ketään, joka olisi lähtenyt oikein kunnolla laihduttamaan yksien housujen takia. En ole myöskään itse löytänyt housuja, jotka olisivat sen vaivan arvoiset. Elämäntapamuutos yhden vaatekappaleen takia? Kuulostaa aika epätodennäköiseltä. Jos siis jokin kiristää tai nappi ei ihan mene kiinni, niin anna vaan olla. Varmasti löydät joskus samankaltaisen vaatteen, joka sopii sulle juuri silloin.
4. Älä ole valmis tinkimään visiostasi

Mä puhun aika usein mun "visioista". Mulle tulee usein siis ideoita asuista, vaatteista tai asusteista joita tahtoisin käyttää. Monesti nämä visiot saattavat olla hyvinkin tarkkoja, mutta toisinaan myös aika yleisiä kuten "valkoinen midi-hame". Olen aiemmin saattanut ostaa ensimmäisen visiotani jokseenkin vastaavan tuotteen, vaikka se ei olisikaan ihan se juttu tai muuten kovin tyylikäs. Esimerkiksi menin lukiossa ostamaan juurikin valkoisen midi-hameen River Islandista, ihan vain koska olin kuvitellut mielessäni asun johon kaipasin valkoista midipituista hametta. Tämä hame johon päädyin ei miellyttänyt minua muuten hirveästi, mutta se oli oikea väri ja pituus, vaikkakin se oli mielestäni hiukan halvan näköinen. Ostin kyseisen hameen ja pari viikkoa myöhemmin löysin Topshopista ihanan kauniin ja paksun sekä laadukkaan valkoisen hameen, joka täytti visioni niin paljon paremmin. Nyt minulla on siis kaapissani kaksi valkoista samanpituista hametta, joista toisessa on vieläkin hintalappu kiinni. Samoin mulla kävi keltaisen sadetakin (jonka muuten visioin vuosia ennen tätä koko trendiä, ja nyt vähän turhauttaa) kanssa. Ostin Luhdan keltaisen takin, ihan vain koska se oli keltainen, vaikka Luhdan takeista en muuten piitannut. Se jäi sitten käyttämättä, vaikka löydettyäni Petit Bateun raidallisella kankaalla vuoratun keltaisen sadetakin olenkin rakastanut sadetakkien käyttöä. Onneksi tuo Luhdan sadetakki löysi kuitenkin sitä arvostavan kodin. Jos siis sinulla on täydellinen idea jostain vaatteesta tai asusta, niin älä tyydy muuhun kuin täydelliseen - vaikka sen löytämisessä kestäisi vuosia.
5. Älä pistä itseäsi laatikkoon - äläkä anna muiden tehdä niin sinulle

Mun mielestä on niin turhaa kategorisoida omaa tyyliään tiettyyn laatikkoon tai antaa sen liikkua vain tiettyjen raamien sisällä. Totta kai jokaisella meistä on ne oman tyylin kulmakivet, ne vaatteet tai teemat jotka tulevat esille uudestaan ja uudestaan. Niiden ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa sitä mitä oma tyyli on tai mitä se voisi olla. Omaa tyyliään ei mielestäni tulisi luokitella turhan tiukasti, sillä muutoin käy helposti niin, ettei oman tyylin "ulkopuolelle" uskalla mennä. Ei uskalleta koittaa mitään uutta tai vähän erilaista ja ehkä pelätään myös muiden mielipiteitä. Mitä jos muiden mielestä tämä näyttää tyhmältä tai ei sovi minun tyyliini. Entä silloin kuin muut sanovat, ettei jokin ole sinun tyylinen. Eikö tyylillä ole oikeutta uudistua? Itse ainakin olen uudistanut tyylini moneen kertaan ja nytkin pyrin kehittämään sitä kaiken aikaa. En kuitenkaan tahdo rajata tyyliäni liian tarkasti, sillä silloin jumittuu helposti siihen "oman tyylin" laatikkoon, eikä sen ulkopuolisia asioita uskalla kokeilla. Parhaimmat asut syntyvät yleensä parhaiten nimittäin juuri silloin, kun vähän poistuu sieltä omasta mukavuus laatikostaan ja miksaa asuun jotain uutta ja erilaista. Älä siis määrittele tyyliäsi turhan tarkkaan, eikä kannata antaa muiden tehdä sitä myöskään.

Oletteko te törmänneet elämässänne pukeutumiseen liittyviin opetuksiin?

32 kommenttia:

 1. Oot sä vaan u p e a! ♥ Ja siis joo, mulla on ollut tässä vuoden sisään sellainen uudelleensyntyminen mun tyylin kanssa haha! Tykkäsin pienempänä värikkäistä vaatteista ja kaikesta sellaisesta, mikä saattoi ehkä muiden mielestä olla jopa rumaakin - ihan liian isoja (ja nuhjuisia) flanelleja, sateenkaarisukkia ja sinapinkeltaisia legginsejä. Nyt mä oon vihdoinkin saanut rohkeutta taas pukeutua niihin asuihin, joita haluan - en enää niihin, jotka näyttäisi muiden mielestä hyvältä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanni! ❤️ Ihana kuulla että oot saanut rohkeutta toteuttaa omaa tyyliäs semmoisena mistä ite tykkäät! Mun mielestä noi kaikki sun kuvailevat vaatteet kuulostaa ihan mahtavilta 😄

   Poista
 2. Ihan mahtava postaus, jokainen näistä kohdista on niin totta! Oli tosi kiva lukea sulta tällaista vähän erilaisempaa postausta. Tosta visiosta tinkiminen on itelle vähän turhankin tuttua, pitäisi yrittää lopettaa se ja ostaa vain juuri se täydellinen vaate!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Kiva kuulla että tykkäsit vähän erilaisestakin postauksesta. Ja niinpä, tuo on semmoinen mihin kannattaa erityisesti kaupoilla pyöriessä kiinnittää huomiota 😊

   Poista
 3. Eka kiva asu!!!:) ja kyllä itse varsinkin tuo kohta että jos on visio ei kannata ostaa sinne päim tuotetta monet kerrat ostanu sinnepäin tuotteen ja joka kerta se on jäänyt käyttämättä... nykyään ostankin vaan sellasia vaatteita mitkä on just eikä melkein nii ei mee pieleen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Saara!! ☺️ Ja niinpä! Mietin usein kaupassa, että voisinko olla ostamatta jotain vaatteita ja jos pystyn sitä harkitsemaan niin se usein tarkoittaa, ettei vaate ole just se oikea mulle. Sinne päin vaatteet jää kyllä aina käyttämättä!

   Poista
 4. Vau mitkä kuvat, oot upea! <3 Ja jokainen juttu minkä oot kirjoittanut on ihan totta! Noi pitää pitää mielessä kun meen seuraavan kerran vaatekaupoille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! ❤️ Ihana kuulla että oot tota mieltä! Ja niinpä, täytyy itsekin pitää nämä asiat tosiaan mielessä 😄

   Poista
 5. Todella hyvä ja asiapitoinen postaus! Olen samaa mieltä niin monesta asiasta! En ole koskaan ymmärtänyt tavoitevaatteiden ostamista. Minut ne tekisivät vain tyytymättömiksi ja surulliseksi. Ei kovin mieltä ylentävää ja omaa kehoa arvostavaa. Ja olen niin samaa mieltä siitä, että vaatetta ei kannata ostaa, jos ei todella itse sitä halua tai se ei tunnu omalta, tai se on juuri se suunnilleen sen oman tarkan vision suuntainen. Ja voi vitsit, että ihanat kuvat sulla tässäkin postauksessa! Nuo farkut istuu sulle täydellisesti - kannatti säilyttää 5 vuotta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! Mahtavaa, että tykkäsit postauksesta ja oot samaa mieltä. No juurikin näin, ei kuulosta tosi kivalta säilyttää vaatteita, joidenka ajatuksena on, että niitä voi käyttää sitten kun on "tarpeeksi hyvä".
   Mäkin oon onneksi oppinut sen, ettei vaatteita kannata ostaa, jos ne ei itsestä tunnu hyvältä, vaikka muut niin sitä mieltä olisivatkin.
   Kiitos kovasti! Nyt oon kyllä tyytyväinen, että säilytin nuo housut, vaikka monta kertaa meinasin heittää pois!

   Poista
 6. Todella hyviä pointteja Sara! Asioita joista oon niin samaa mieltä kanssasi:) Todella upeita kuvia vielä kuvittamassa tätä hyvää tekstiä ♥

  Tavoitevaatteita mulla on ollut joskus yksi kappale ja se on niin jääny mieleen, mutta se ei ollut mulle pieni, vaan hieman liian iso. Muhun kertyy tosi niukasti painoa ja se meinaa tippua todella nopeasti, ongelma joka ahdistaa itseä todella paljon (ei mulle siis oo todettu mitään, oon vaan tällanen). No ostin sitten mustat shortsit joskus kaaaaauan aikaa sitten ja aij että sitä onnea about 2-3 vuotta sitten kun viimein ne istui mulle täydellisesti ja olin käyttänyt niitä ehkä elämässäni 2 kertaa ennen tuota:'D Kävi vähä niinkun sulla noiden farkkujen kanssa;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kata, ihana kuulla ❤️

   Haha, sulla on sit vähän päinvastainen ongelma kuin mulla! Yleensä ne tavoitevaatteet pyrkii päinvastaiseen tavoitteeseen. Hauska tarina, kiva että shortsit sitten sopivatkin sulle :)

   Poista
 7. Superhyviä pointteja! :) Itse toteutan sitä filosofiaa, että jos vaatteessa vähänkin jokin juttu häiritsee/arveluttaa, jätän sen kauppaan, sillä yleensä en niihin häiritseviin asioihin (vaikka joku röyhelö hihansuussa) totu, vaan vaate jää kaapin pohjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! :) Joo itse olen ehdottomasti samaa mieltä ja oon itsekin saanut tämän oppia!

   Poista
 8. Tosi hyviä pointteja, joista olen kaikista samaa mieltä! Ylipäätään ei pitäisi ostella mitään "ihan kivaa" johon ei kuitenkaan ole täysin tyytyväinen. Joskus vaatteen istuvuus voi vain olla niin pielessä, että ei siihen mikään laihduttaminenkaan auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maru! Ja joo, itse syyllistyin vielä muutama vuosi aika useasti tuohon "ihan kivan" ostamiseen. Niinpä, oot aivan oikeassa. Ei siis koskaan tulisi ostaa vaatteita, jotka eivät jo sovituskopissa istu tai ole muokattavissa halutessa ompelijalla sopivaksi.

   Poista
 9. Hyviä mietteitä, oon kyllä ihan samaa mieltä näistä. :)
  Ja ihana sun asu näissä kuvissa! <3

  VastaaPoista
 10. Tärkeitä pointteja - allekirjoitan ne kaikki! Upeita kuvia myös! :)

  VastaaPoista
 11. On tullut törmättyä kaikkiin. Liian usein sitä vaivaa päätään sillä mitä muut ajattelee, vaikka totta tosiaan pitäisi luottaa enemmän omaan visioon ja vieläpä olla ylpeä siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin! Onneksi sitten kokemuksista oppii :)

   Poista
 12. Vitsi kuin hyvä postaus ja fiksuja ajatuksia!<3 Täytyy pistää tää idea mieleen, jos joskus toteuttaisi omassa blogissa saman tyylisen ja noi housut sopii sulle ihan törkeen hyvin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Inka ❤️ Kiva kuulla että tykkäsit ideasta ja olit samaa mieltä!

   Poista
 13. Hyvä postaus ja oon ihan samaa mieltä näistä kaikista!

  VastaaPoista
 14. Vitsit sä oot kyllä tyrmäävä näissä kuvissa <3 :) Ja hah, voisinpa sanoa, etten ole sortunut yhteenkään, mutta jokainen moka on tehty. Vähintäänkin kahdesti. Nykyään en ihan oikeasti osta enää mitään ilman sovittamista tai harkintaa, luotan vain itseeni, enkä osta mitään heti. Toi viimeinen on ehkä säästäväisin oppi ikinä, kun seuraavana päivänä ei enää haluakaan sitä vaatetta ;) Kirpparijutut toki erikseen, siellä törsään ihan huoletta, hah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia ❤️ Hahah, sama juttu. Joo sama, en kyllä ikinä ostaisi mitään sovittamatta, netistäkin tilaan nykyään tosi harvoin, enkä yleensä muilta kuin entuudestaan tutuilta merkeiltä. Itse tulee kanssa harkittua ostoksia myös enempi :)

   Poista
 15. Wau, miten upeita kuvia! :) ♥ Nää kaikki asiat, mitä listasit on kyllä ihan totta. Ite oon sortunut varsinkin tuohon ensimmäiseen kohtaan yläaste aikana. En oo kasvanut yläasteen jälkeen oikeastaan yhtään ja kun mä sitten parisen vuotta tyhjensin mun vaatekaappia, kaikki yläasteen aikana ostetut vaatteet lähti pois, koska en tykännyt niistä yhtään. Yläasteella siis kysyin aina joko äitiltä tai kavereilta, että mitä mieltä he olivat mistäkin vaatteesta ja sitten myöhemmin en tykännyt niistä itse ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sofia! ❤️ Kiva että olit yhtämieltä postauksen kanssa. Toivottavasti kuitenkin opit tästä sitten iän myötä! Tuo on semmoinen kohta johon moni nuorempana varmasti voi helposti sortua, jos ei vielä ole vahvaa omaa visiota tyylistään :)

   Poista
 16. Tästä olikin paljon hyötyä mulle, kun varmaan tiedätkin että kamppailen oman tyylini kanssa paljon :D Mun vaan pitäisi olla välittämättä enemmän muiden mielipiteistä ja pukeutua rohkeammin just niihin vaatteisiin mitä haluan käyttää. Mulla on myös ongelmana toi etten aina pidä siitä visiosta kiinni, mutta just samanlaisen valkoisen midimittaisen vekkihameen kohdalla oon sen pitänyt :D Oon sellaisesta haaveillut jo vuoden päivät, mutta en ole sortunut ostamaan kun en ole just täydellistä löytänyt, hyvä minä😂 Upea sinä taas näissä kuvissa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah hyvä kuulla Elli! Aina on parasta olla välittämättä muiden mielipiteistä ja pukeutua juuri niihin vaatteisiin mistä ite tykkää! Hahah mahtavaa että olet pitäytynyt sun visiossa! 😂 Kiitos Elli ❤️

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan