Slider

BLOGGAAMINEN - työtä vai pientä kirjoittelua nettiin

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Onko bloggaaminen työtä, levis raitapaita, monki mom jeans-2
T-Shirt - Levi's I Jeans - Monki I Earrings - Annie Eleanoora (via Weecos)

Blogimaailmassa on viime päivinä kuohunut. Jos kuitenkin olet elänyt kiven alla, niin kohu lähti liikkeelle brittiläisen some-vaikuttajan Elle Darbyn otettua yhteyttä Irlantilaiseen hotelliin, tarjoten some näkyvyyttä vastineeksi ilmaisesta yöpymisestä. Kohteliaan kieltäytymisen tai viestin ignooraamisen sijaan, hotellinomistaja latasi kuvan sähköpostista facebookkiin. Darbyn videon mukaan alkuperäisessä screenshotissa hänen nimensä oli sutattu niin ohuesti, että kirkkaalla näytöllä se oli selvästi luettavissa kuvasta ja näin internet pääsi hänen hännilleen. Darby sai osakseen suuren määrän vihaa, mutta hotellikaan ei lopettanut pelkkään viestin julkaisemiseen. Hotelli painatti myös paitoja, jotka ivailivat bloggaajan kustannuksella ja nyt lähettivät hänelle miljoonien laskun  hotellin hänelle tuomasta "julkisuudesta". Mikäli haluatte aiheesta lisää tietoa, niin siitä on suomeksi kirjoittanut ainakin ilta-sanomat täällä ja täällä. Kohusta olisi ainesta moneenkin keskusteluun ja blogikirjoitukseen, kuten muun muassa nettikiusaamisesta keskustelemiseen. Tällä kertaa kuitenkin päätin keskittyä siihen, kuinka "bloggaaminen ei ole oikeaa työtä".

Minusta on pöyristyttävää, miten ennakkoluuloisesti ja kapeakatseisesti bloggaajiin ja muihin sosiaalisessa mediassa työskenteleviin vaikuttajiin yhä suhtaudutaan. Tämänkin kohun aikana on saanut lukea useita kommentteja siitä, kuinka kyseinen tyttö on pelkkä vapaamatkustaja ja ettei bloggaaminen tmv vaikuttaminen ole todellinen työ. Voi kuule, jos vaan nämä ihmiset tietäisivät, kuinka paljon työtä blogin ylläpitäminen tarkoittaa, tai kuinka paljon työtä ylipäätänsä tarvitaan, että pääsee siihen asemaan, jossa sosiaalinen media voi sinut elättää. Jotta voisit kirjoittaa blogipostauksen - saatikka usean viikossa useamman vuoden ajan, tarvitset idean ja ne eivät saa koskaan loppua. Yleensä blogipostauksen tekeminen vaatii postauksesta riippuen suunnittelua, taustatietojen tutkimista, kuvien ottamista, kuvien editointia, tekstin kirjoittamista, tekstin editointia ja postauksen valmistuttua julkaisun mainostamista. Se saattaa kuulostaa helpolta, mutta kaikki jotka blogia kirjoittavat, tietävät varmasti toisin. 

Onko bloggaaminen työtä, levis raitapaita, monki mom jeans-3
Sanotaan, että olet töissä tunnetussa naistenlehdessä - onneksi olkoon, sinulla on aikuisten oikeasti ihan oikea työ! Kirjoitat lehteen vaikkapa muodista ja kosmetiikasta. Kyseessä on yhä ihka oikea työ. Sanotaan, että lehden sijaan julkaisetkin artikkelisi omassa blogissasi. Noh, sehän on pelkkää pientä raapustelua internetissä. Tuo naistenlehti on todennäköisesti ollut olemassa jo ennen sinun työpanostasi siihen ja se tulee myös olemaan olemassa ilman sinua. Sait todennäköisesti valmiin lukijakunnan, tai ainakin sinun juttusi saatetaan lehdestä lukea, vaikkei ostaja lehteä sinun tähtesi käteensä poiminut. Blogisi sen sijaan on olemassa vain niin pitkään, kuin sinä teet töitä sen eteen, eikä sitä tulla lukemaan muiden tähden. Sinun on tullut luoda blogillesi pohja ja ulkonäkö. Olet saanut niska hiessä tehdä töitä raahataksesi etenkin ne ensimmäiset lukijat blogiisi. Kirjoittaessasi blogia ei sinulla etenkään alkuaikoina varmasti ole toimituksen kaltaista tiimiä takanasi. Ei ole ammattivalokuvaajia tai visualisteja jotka sommittelevat ja ottavat kuvasi. Ei graafikkoja, jotka muokkaavat blogisi ulkoasua tai postausten layouttia. Ei muita, joiden kanssa brainstormata ideoita tai luoda kokonaisuutta. Ei muita, jotka voisivat antaa palautetta teksteistäsi ennen julkaisua, eikä ketään, joka voisi tekstit esilukea ja tarkistaa kirjoitus- ja asia virheiltä. Jos sinun työpanoksesi on huono, ei blogiasi kukaan lue. Jos lehdessä työpanoksesi on huono, niin todennäköisesti sitä luetaan siitä huolimatta. Sinulla ei ole takanasi markkinointitiimiä tai -rahoitusta. Sinulla ei ole samanlaisia apu- ja tukiverkostoja kuin tyypillisillä työpaikoilla. Sinulla on tuskin käytössäsi samanlaisia kuvapankkeja tai arkistoja, kuin toimittajilla. Kaikki pitää osata tehdä itse ja usein "oikean työn" ohessa. Sen ensimmäisen rahapalkan eteen tulee nähdä kuukausia töitä, että joku tahtoisi todella tehdä yhteistyötä blogisi kanssa ja maksaa siitä sinulle. Ja ensimmäinen rahapalkka ei ole mitään satoja euroja. Se, että ylipäätänsä pääsee semmoiseen asemaan, että voi itsensä blogilla elättää, tarkoittaa, että on jo tehnyt tavattomasti työtä. Miksei se silti muka olisi oikeaa työtä?

Onko bloggaaminen työtä, levis raitapaita, monki mom jeans
Tarkoituksenani ei ole sanoa, että kaikki muu työ, kuten journalismi, on kauhean helppoa, vaan korostaa sitä, kuinka paljon työtä se vie, että voisi blogilla itsensä elättää. Vaikka bloggaaminen ei olisikaan perinteistä työtä, ei se tarkoita, ettei se olisi sen vähempää työtä. Monille blogi on pelkkä harrastus, mutta se ei tarkoita, ettei se voisi osalle olla ammatti. Vaikka blogin aloittaminen rahanhimo silmissä harvoin kannattaa, niin harrastuksesta voi kuitenkin kehittyä ammatti. Kuten Elli kirjoitti blogissaan, on urheilukin osalle harrastus ja osalle ammatti. Miksei urheilijoilta kysytä, että miksi he eivät tee oikeaa työtä? Yhteistyöt ja sponsoroinnit ovat monelle varmasti tuttuja juurikin urheilumaailmasta, joten jatketaanpa hiukan tämän vertauksen kanssa. Brändit maksavat tavattoman suuria rahasummia urheilujoukkueille, saadakseen logonsa näkyviin stadionille. Esimerkiksi jalkapallojoukkue Arsenal tienaa vuosittain noin 30 miljoonaa puntaa yhteistyöstään Puman kanssa, joka valmistaa pelaajien peliasut sekä fanituotteita. Me kaikki varmasti ymmärrämme miten kyseinen yhteistyö toimii; Puma maksaa Arsenalille, jotta Arsenal esittelisi heidän tuotteitaan. Tästä seuraa, että Arsenalin fanit ostavat Puman tuotteita, tuottaen rahaa Pumalle. Vaikka blogiyhteistöissä yleensä puhutaankin vähän pienemmistä summista, niin samaa mallia voidaan soveltaa myös niihin. Mainostaja tarjoaa bloggaajalle palveluitaan, tuotteitaan ja mahdollisesti myös rahallista korvausta, riippuen tyypillisesti blogin suuruudesta. Bloggaaja kirjoittaa palvelusta tai tuotteesta ja hänen lukijakuntansa kiinnostuu asiasta, ehkä ostaen tuotteen tai palvelun. Bloggaajakin on yrittäjä ja kyseessä on bisnes-sopimus, josta molemmat hyötyvät. Vastaavankaltaista kauppaa on ollut olemassa niin pitkään, kuin jonkinlainen julkkiskulttuurikin on ollut olemassa. Tahtoisin vielä tässä sivussa huomauttaa siitä, että hyödykkeiden hinta on niiden tuottajalle huomattavasti niiden markkinahintaa alhaisempi. Jos tuote X maksaa kaupassa 20€ sen materiaalikustannukset voivat olla vaikka 2€, jotka yritys menettää antaessaan tuotteen ilmaiseksi. Jos bloggaajan kaksi seuraajaa ostavat tuotteen, on yritys jo tehnyt voittoa, verrattuna siihen, että bloggaaja olisi maksanut tuotteesta tai jättänyt sen täysin ostamatta.

Onko bloggaaminen työtä, levis raitapaita, monki mom jeans-4
Viimeiseksi vielä tahtoisin puhua vähän siitä, kuinka blogiyhteistyöt ovat mainoksia. Usein ne ovat blogiin tarkkaan valikoituja mainoksia. Bloggaaja valitsee itselleen sopivat yhteistyöt bloginsa aihepiirin ja lukijakunnan perusteella. Yleensä oikean kohderyhmän tavoittaminen voi blogimainoksella olla hyvinkin helppoa ja toimivaa. Kosmetiikkablogia kirjoittava henkilö tekee yhteistyön uuden kosmetiikkamerkin kanssa, tai tiettyyn harrastukseen keskittyvä blogi tekee yhteistyötä harrastusvälineitä toimittavan liikkeen kanssa. Mainosten kohdistaminen blogien kautta on varsin tehokasta. Perinteisten medioiden kuten lehtien ei oleteta antavan mainostilaa ilmaiseksi, joten miksi bloggaajien oletetaan näin tekevän? Blogiyhteistyö on myös yritykselle usein kannattavaa. Itse uskoisin toimivani paljon todennäköisemmin blogiyhteityön kuin perinteisen paperisessa lehdessä olleen mainoksen perusteella. Jos vaikka käytetään hotellia esimerkkinä, kuten Darbyn tapauksessa, niin voisin hyvinkin kuvitella varaavani hotellin sen perusteella, että siitä on jossain blogissa kirjoitettu. Sen sijaan varaisinko hotellin nähtyäni siitä mainoksen vaikka hesarissa? Tuskin. Bloggaajien mainokset perustuvat yleensä kokemukseen tuotteesta tai palvelusta (vaikka heille siitä maksettaisiinkin), kun taas perinteinen mainos on pelkkä mainos. Vaikka en itse henkilökohtaisesti tunnekaan sitä bloggaajaa ruudun toisella puolella, niin hyvän bloggaajan ja hänen lukijakuntansa välillä on tyypillisesti jonkinlainen luottosuhde. En uskoisi, että suosikkibloggaajani kehuisi tuotteen maasta taivaisiin, mikäli hän ei siitä olisi pitänyt. Ehkä positiivinen kuvani kaikista isoista bloggaajista on pelkkää harhakuvaa ja he todella juoksevatkin vain rahan perässä (tuskin), mutta siitä huolimatta, luottaisin heidän sanaansa enemmän kuin merkin omaan mainokseen. Täten blogiyhteistyöt voivat etenkin nuoria kuluttajia tavoitettaessa, olla todella tehokkaampia kuin perinteiset mediat. Siitä huolimatta bloggaajien oletetaan työskentelevän ilmaiseksi, vaikka eiväthän he mitään oikeaa työtä teekään, vaan kirjoittelevat vaan vähän internettiin.

Voiko bloggaaminen sinusta olla työtä? 

Ps. Multa ilmestyy ensiviikolla Q&A -postaus, ja kysymyksiä voitte esittää täällä!


29 kommenttia:

 1. Nyt tässä tän päivän aikana oon lukenu muutamankin tähän samaan aiheeseen liittyvän postauksen ja tää sun teksti sisälsi oikeesti tosi hyvin sen mitä se bloggaaminen on työnä. Upeasti kirjoitettu ja sanottu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula, aivan ihana kuulla että oli susta hyvä kirjoitus!

   Poista
 2. Ihan älyttömän hyvä teksti, ja puit kyllä sanoiks munkin ajatukset tän aiheen ympäriltä. Niinkään toi itse tubettaja-hotelli keissi ei mua niin paljon kiinnostanut, mutta se mikä ihmetytti oli kaikki aiheeseen liittyvät kommentit. Ihan älyttömän moni tuntuu olevan täysin pihalla siitä, miten paljon kaikkea bloggaaminen/tms vaatii. Toivottavasti edes joku sellainen lukis tän sun tekstin ja tajuais miten väärässä onkaan ollut.

  ♥: Linda/Revontulipalo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Ja joo, itse oon kanssa samoilla linjoilla. Tosta lähti niin paljon aivan älytöntä kommentointia liikkeelle ja just semmosta, että porukalla ei selvästi ollut ymmärrystä siitä, mitä bloggaajana tms. Työ todella on. Täytyy kyllä toivoa että näin kävis!

   Poista
 3. Kyllä mun mielestä bloggaaminen on työtä siinä missä muutkin työt. Ite bloggaan ihan harrastuspohjalta,enkä jättäis työtäni bloggaamisen takia(koska asuntolaina), mutta ammattibloggareilla on varmasti ihan erilainen meininki! :) Toi raitapaita on kyllä ihana! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Itselle bloggaaminen on kanssa harrastus, mutta tähän menee kyllä niin paljon aikaa ja vaivaa, että sen puolesta tää vois olla vaikka mun sivutyö :'D Kiitos Terhi ♡

   Poista
 4. Vitsi miten hyvä teksti! :) Tästä aiheesta on kyllä ollu nyt monta blogipostaustakin ja jokaisessa postauksessa on aina tähän asiaan vähän eri näkökulma. On ollut mielenkiintoista lukea näitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ihana kuulla ja kiva että oot tykännyt näitä lukea! :)

   Poista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä teksti ja niin asiaa! Bloggaaminen on mun mielestä työtä siinä missä muutkin, koska siihen saa todellakin käytettyä ihan hirveästi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Siis kyllä, bloggaajat varmasti käyttävät "töissä" enemmän aikaa kuin monet, jotka käyvät päivätöissä ja viettävät sitten kotona vapaa-aikaansa.

   Poista
 7. Osasit hyvin kiteyttää tärkeitä asioita tähän postaukseen ja oon kyllä ihan samaa mieltä sun kanssa! Surullista, ettei monet arvosta bloggaamista työnä siinä missä mitä tahansa muuta työtä. :/ Itselle bloggaaminen on harrastus enkä siitä haluakaan työtä, mutta hirveästi aikaa se vie silti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Se on tosi tylsää, miten vähättelevästi bloggaajan ammattiin yhä suhtaudutaan. Hahah, sama juttu! 😄

   Poista
 8. Sä kirjoitat aina vaan pelkkää asiaa! <3

  VastaaPoista
 9. Voi olla, mutta sitä ei tosiaan kaikki ymmärrä. Toki itse en voisi kuvitella että tekisin tätä hommaa työkseni, mutta se johtunee ihan siitä että pidän tästä enemmän harrastuksena - parikin yhteistyötä samoihin aikoihin saa mut stressaamaan ja se ei ole hauskaa :D Todella hyvä teksti, oon kanssasi samaa mieltä ihan kaikessa mitä tässä kerroit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä ei kaikki osiaan ymmärrä, mutta kiitos ja kiva että olit samaa mieltä! Hahaha, voi että 😄🙈 Itsekin mietin joskus, että jos mulla ois mahdollista muuttaa tämä harrastus työksi niin tekisinkö sitä, mutta en ole kyllä ihan varma. Bloggaaaminen olisi kyllä todella vaativa ammatti, vaikka onkin ihana harrastus!

   Poista
 10. Tosi hyvä teksti! Oon täysin samaa mieltä. Vaikka itselleni bloggaus on harrastus, niin kyllähän se aikaa vie. Paljon aikaa vie tekstin miettiminen ja lopuksi kuvaaminen.

  ♡:llä valoloytyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia! Kyllä, aikaa saa blogiin uppoamaan vaikka loputtomasti. Tekstin miettiminen, kuvaaminen, kirjoittaminen ja mainostaminen on kaikki asioita joihin menee paljon aikaa.

   Poista
 11. Hyvä postaus! Todellakin sellainen juttu on työtä, jolla itsensä pystyy kokonaan tai edes osittain elättämään! Mun mielestä työtä ei nykypäivänä voi enää edes määritellä, koska sitä voi tehdä niin monella tavalla. Ja tosiaan hölmö juttu, että itsekin päivätyössäni teen aika paljon samaa kuin bloggaajanakin, joten miksi toinen näistä hommista olisi työtä ja toinen ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Ja joo, nykyään työ muuttaa koko ajan muotoaan, kun osa perinteisistä työpaikoista kuolee pois ja kaikenaikaa syntyy uusia aloja. Bloggaamisessa tehdään tosiaan paljon samoja asioita kuin "oikeissa" töissä, mutta silti se ei sitä jostain syystä ole!

   Poista
 12. Superhyvä teksti, olen kyllä niin samaa mieltä! Työ on mielestäni kaikkea, jolla ihminen itsensä elättää - siitä huolimatta, missä, miten ja milloin sitä työtä tehdään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piia! Juurikin näin. Kuten just yllä totesin, niin nykyään uusia aloja syntyy kaiken aikaa, eikä työ enää ole semmoinen mihin opiskellaan x-vuotta ja sitten mennään joka päivä samaan paikkaan kahdeksan tunnin ajaksi.

   Poista
 13. Näin juuri, hyvä teksti! Monet eivät tunnu tajuavan, että vaikkei sitä blogia työkseen kirjottaisikaan, on sen takana silti todella paljon työtä. Tähän mäkin oon vähän törmännyt, kun bloggaamista jopa "pelkkänä" harrastuksena pidetään jotenkin huonompana ja turhana. Mulla on tosiaan urheilumarkkinointi opintojen pääsuuntautumisena, ja sieltä on tosi tuttuja kaikki sponsoroinnit ja vastaavat, ja oon vaan enemmän sitä mieltä että urheilumaailma on tosi hyvin verrattavissa blogimaailmaan. Ja hei hyvä toi huomautus journalismista, jolloin yleensä lukija- ja asiakaskunta on jo valmiina, koska se on todellakin totta. Blogin kirjoittaja joutuu tekemään kaiken yksin ja itse alusta ja pohjalta saakka, joten on tosi outoa ettei sitä työmäärää ja vaivaa arvosteta lähes yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! Ja joo toi on totta, bloggaamista ihan vaan harrastuksena pidetään vähän huonompana. Kiva että mun vertaus osu susta oikeaan. En kyllä ymmärrä miksi bloggaajien työtä ei arvosteta, kun bloggaaajat todella joutuvat tekemään hurjasti työtä päästäkseen siihen asemaan, että voivat kirjoittaa blogia työkseen.

   Poista
 14. Mä vaan ihailen sun taitoa kirjoittaa, uskomattoman hyvä kirjoitus! ♥ Musta tuntuu että ei bloggaavat ihmiset ei vaan tajua sitä työn määrää, jonka bloggaaja tekee jokaisen postauksen eteen. Aikaa menee tosi paljon kuvien ottamiseen, muokkaamiseen, tekstin kirjoittamiseen, esilukemiseen, editoimiseen ja just siihen mainostamiseen. Ainiin ja tottakai sen blogin muokkaamiseenkin bloggaaja käyttää paljon aikaansa sekä aloittaessa bloggaamisen että silloin kun haluaa uudistaa blogiaan jollakin tavalla. Bloggaaminen siis todellakin käy työstä ja mun mielestä on ihan oikeutettua tienata sillä elantonsa. M niin toivon, että tulevaisuudessa bloggaajan ammattia opitaan arvostamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon Sofia! ❤️ Siis tämä on niin totta. Ihminen joka ei ole koskaan blogia kirjoittanut, ei helposti huomaa sitä työmäärää, joka yksinkertaiseenkin postaukseen menee. Ja joo, blogin ulkoasuun menee kyllä kans etenkin alussa hurjasti aikaa. Mullakin on ollut jo ikuisuuden ajan to-do listalla mun blogin ulkoasun päivittäminen, mutta en vaan ole kerennyt... Toivottavasti joku päivä ihmiset oppisivat siitä, millainen työmäärä tähän blogiin menee ja osaisivat arvostaa sitä työnä!

   Poista
 15. todella hyvä postaus, musta on jännä että bloggaamista ei edelleenkään nähdä työnä, vaikka sitä moni jo kokopäiväsenä tekee työkseen. Ja tuolta hotelilta todella huono tapa, en voi uskoa miten mikään firma voi tehdä noin :D Upeita kuvia susta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara! Ammatikseen bloggaavia on nykyään jo todella iso määrä ihmisiä ja määrä varmasti tulee vain kasvamaan. Toivottavasti se siis nähtäisiin joku päivä vielä työnä! Juu en kyllä ymmärrä miten joku firma ja siinä työskentelevä aikuinen ihminen voi käyttäytyä noin älyttömällä tavalla...

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan