Slider

Miten säilytän vaatteeni?

maanantai 16. lokakuuta 2017

Tänään se taas tapahtui tuo bloggaajan painajainen. Oli pakko saada blogikuvat jotenkin otettua, mutta ulkona vain satoi satoi ja satoi ja taivas oli harmaa harmaa ja harmaa. Tässä siis parasta mitä tässä tilanteessa pystyin teille tarjoamaan. 
Jos olen aivan rehellinen, en ole koskaan henkilökohtaisesti tavannut ihmistä, jolla olisi enemmän vaatteita kuin minulla. Vaatekokoelmani on varmasti pieni verrattuna moniin ihmisiin, mutta minun tuttavapiirissäni se on suurin. En tiedä onko tämä juurikaan kehuskelun asia, sillä vaatteeni varmasti myös ovat kuluttaneet maapalloa enemmän kuin ystävieni. Olen toisinaan myös heittänyt rahaa kaivoon ostamalla vaatteita, joita en ole kuitenkaan koskaan tai korkeintaan kerran tai kaksi käyttänyt. Minulla kesti vuosia tajuta, että omistan hillittömästi vaatteita ja samalla vaan määrä kasvoi. Nykyään tulee vaatteita hiukan vähempi ostettua ja vaikka kaapista säännöllisesti vaatteita karsin, niin mitään dramaattista määrän puolitusta en ole vielä saanut aikaiseksi. Jotain mitä tämä iso määrä on kuitenkin minulle vuosien testailujen jälkeen opettanut, on kuinka säilyttää vaatteitani toimivasti.

Tässä siis vaatekaappini ensimmäinen osa. Tämän osuuden olen jakanut täysin värien perusteella housuja lukuunottamatta. Tässä osassa vaatekaappiani on lähinnä villa-, neule- ja collegepaitoja. 
Jos kuljemme näitä bokseja ensin vasemmanpuoleiset ylhäältä alas ja sitten oikeanpuoleiset ylhäältä alas, niin aloitamme oikeastaan kengistä. Kengilleni tahtoisin ideaalisti hyllyn, jolla ne olisivat vierekkäin eivätkä peräkkäin, mutta tuolla ovat käytetyimmät korkokenkäni. Vähän vanhempia ja huonompia kenkiä löytyy sitten muualta laatikoista. Kengät kannattaa asetella niin, että parit ovat ikäänkuin vastakkain eli toisen parin korko ja toisen parin kärki ovat vierekkäin. Lisäksi tuolta hyllyltä löytyy muutamia laukkujani. 
Yksi boksi alemmas, niin hyllyltä löytyvät valkoiset yläosani sekä housuja. Tämä on ainoa boksi, jossa olen asettanut vaatteet kahteen peräkkäiseen pinoon. Peräkkäiset pinot eivät yleensä toimi, sillä unohdat helposti mitä takan olevan pinon pohjalla on, eikä sieltä jaksa ikinä kaivaa mitään. Tämä laatikko on kuitenkin niin matala, että tämä ratkaisu on pakollinen. Siksi kuitenkin laitoin tänne nimenomaan valkoiset ja housut. Valkoisiavillapaitoja minulla on vain kaksi tuossa etualalla. Valkoisia ohuempia neuleita ja collegeja minulta löytyy muutamia. Niitä tulee kuitenkin käytettyä talvella vähemmän, joten ne voivat olla tuolla takana, jos kuitenkin tulee niitä mieli käyttää. Olen aika huono käyttämään housuja, joten lähes kaikki housuni mahtuvat näihin kahteen peräkkäiseen pinoon. Taaemmassa pinossa minulla on hieman vanhempia ja kuluneempia housuja, jotka ovat kaapissa ikään kuin "varmuuden varalta" sekä muutamat hiukan erikoisemmat housut, joille tulee harvemmin käyttöä. Okei, koska kaikille housuilleni tulee harvemmin käyttöä, niin siellä on siis housuja, joille ei juuri tule käyttöä, jos nyt näin rehellisiä ollaan. Edempänä on sitten pino, jossa on useammin käyttöön pääseviä housuja. Tahtoisin oikeastaan ripustaa housuni henkariin, mutta siihen minulla ei ole tilaa.
Seuraavassa kolossa ovat siniset sekä raidalliset. Kuten näkyy ovat siniset näin talvella lähinnä tummansinisiä, yhdellä vaaleansinisellä poikkeuksella. Viereisessä pinossa on monivärisiä villapaitoja, joissa niissäkin sininen on usein vahvasti esillä. Nämä ovat kuitenkin erillinen pino, sillä ne ovat kirjavampia kuin muut vaatteeni. Niinpä jos kaipaan kirjavaa yläosaa tai en puolestaan tiedä mihin pinoon vaate värinsä puolesta menee, on tämä pino vastaus.
Alimpana vasemmalta löytyvät harmaat. Kesäisin vaatekaappini johtava neutraali on valkoinen ja talvella se on harmaa. Siksi väri onkin ansainnut oman laatikon, jossa olen jakanut vaatteet kahteen pinoon. Vasemmalla ovat college-materiaalia olevat yläosat ja oikealla puolestaan villapaidat ja neuleet. Materiaalin mukaan säilyttäminen on kätevä järjestely, jos jotain väriä on paljon ja tilaa kahdelle eri pinolle riittää. 
Oikealta ylhäältä löytyy se minun sitä sun tätä laatikko. Tässä on kyllä muuten myös kaksi pinoa peräkkäin. Taaempaa löytyy muutama vain kotikäyttöön tarkoitettu huppari ja college ja edestä puolestaan vaatteita, jotka eivät syystä tai toisesta muualle sovi. Vasemman pinon pohjalta löytyvät parit housut, joista toiset pitäisi päästä ripustamaan johonkin ja toiset eivät vaan tällä hetkellä housupinoon sopineet. Lisäksi sieltä löytyy pari vaatetta joissa on helmeilyä, joka voisi helposti tarttua muihin vaatteisiin, enkä tahdo niitä päivittäin käytettäviin pinoihin. Sitten sieltä löytyy myös pari muuta vaatetta, jotka oikeastaan tulisi ripustaa tuonne henkariosioon nyt kun asian huomasin.
Näiden alta löytyvät mustat  ja vihreät. Kyllä, tuossa ovat vaatekaappini mustat neuleet ja colleget - peräti yksi kumpaakin! Vihreää sen sijaan löytyy hiukan enemmän, mutta koska vihreät ei ole ihan niin päivittäisessä käytössä, voivat ne sijaita kaapissa vähän ylempänä.
Vielä suosikkini jäljellä, eli punaiset! Vasemmalta löytyvät lilat ja vaaleanpunaiset kun taas oikealta oikein punaisen punaiset sekä tuo yksi yksinäinen oranssi villapaita. Punainen on aina ollut lempivärini ja myös dominoiva väri vaatekaapissani. Punaisten alta näette myös vilauksen hattuhyllystäni. 
Järjestelmän toimivuus toki riippuu ihmisestä ja siitä mitä itse käyttää eniten. Näitä periaatteita on kuitenkin helppo soveltaa. Koska ylimmiltä ja aivan alimmilta (kaappi jatkuu vielä kolmen matalan laatikon verran alaspäin, niistä löytyy asusteita) tasoilta on vaikea vaatteitaan ottaa, niin keskitasolle on parasta laittaa eniten käyttämänsä värit,  kuten minulla ovat punainen ja harmaa. Kahta pinoa en tosiaan suosittele peräkkäin. Värin avulla järjesteleminen on todella kätevää, mikäli näkee vaatteet hyllyillä sivusuunnasta. Itselläni ainakin on usein idea siitä, minkä väristä vaatetta tahtoisin päälleni pistää ja tämä auttaa löytämään ne kaikki samasta hyllystä.

Tosiaan kaappi jatkuu alaspäin ja toiselta puolelta löytyy asusteita ja toiselta näitä vetolaatikoita. Kahdessa ylimmässä on yöpukuja ja alusvaatteita ja kahdessa alimmassa on sitten tämmöisiä tavallisempia T-paita materiaalista valmistettuja vaatteita. Itse pukeudun tyypillisemmin tuosta ylempää löytyviin tai henkarissa roikkuviin yläosiin, joten nämä näissä laatikoissa ovat vähän vähemmällä käytöllä. Koska näistä näkee aina päälimmäiset kerralla, on näissä mielestäni värin perusteella lajittelu hiukan hankalaa. Sen sijaan nämä laatikot järjestän hihan- ja mahdollisesti myös helmanpituuden perusteella. Pitkähihaiset vievät talvella kaksi pinoa ja muut pinot ovat lyhythihaiset, kropatut lyhythihaiset, pitkähihaiset bodyt ja muut bodyt.

Tämä puolestaan on kesällä vaatekaappini ehdottomasti käytetyin osio ja talvella se varmaan kilpailee 50/50 villapaitojen kanssa. Ennen oli tämäkin osio minulla tarkasti värikoodattu ja vaatteet oli lajiteltu ainoastaan värin mukaan. Se oli niin suuri ilo silmälle katsoa, mutta osoittautui epäkäytännölliseksi, sillä tuon paitapuolen alapuolelta löytyy vielä hameille varattu tanko ja pitkät mekot sotkeutuivat aina hameiden henkareihin. Niin siis loin tähän erottelun mekkoihin ja yläosiin, mutta yritin järjestää nuo melkolailla väreittäin näiden kahden osion sisällä. Näissä olen myös priorisoinut värejä, sillä punainen on keskellä kun taas musta reunassa. Mustaa löytyy tästä osiosta pikkumustien muodossa hiukan enemmän. Olen myös jossain määrin pyrkinyt pitämään samojen merkkien vaatteet vierekkäin. Ideaalissa tilanteessa olisivat jakut minulla vielä oma osionsa, mutta niille ei riitä sellaiseen tilaa, vaan ne ovat pääaasiassa mekkojen päällä.
Paidat ovatkin mekkoja vaaleampia talvella sävyltään, sillä sieltä löytyy lähinnä aika neutraaleja kauluspaitoja, jotka toimivat erinomaisesti villapaitojen tai collegeiden alla. Tässä osiossa väriä tärkempi jaottelun peruste oli kuitenkin kaulus. Noin tangon puoleenväliin on siinä pelkkiä perinteisiä kauluspaitoja, sen jälkeen on muutama samaa materiaalia oleva kaulukseton paita ja viimeisenä muut 'blouse'-tyyppiset paidat.

Jos tilaa vain riittäisi, löytyisvät tällaiselta tangolta myös housuni. Hameita käytän kuitenkin pääasiassa housuja enemmän, joten ne olivatt minulle prioriteetti. Lisäksi hameita on vaikea viikata siististi, joten ne todella kannattaa ennemmin ripustaa. Olen pyrkinyt jakamaan hameet samantyylisiin pareihin ja yhdessä henkarissa on aina kaksi paria. Usein hametta valitessani mallailenkin aina kahden hameen välillä henkaria käännellen. Ensimmäisenä tulevat tyllihameet, sitten uusimmat ruutuhameeni, hiukan punaista, kuviollisia sinisiä ja lopulta yksiväriset tummat hameet.

Tässä on siis miltä vaatekaapissani näyttää! Itse olen kokenut tämän pääasiassa värin perusteella tehdyn lajittelun toimivat paljon paremmin kuin esimerkiksi kaikki villapaidat yhdessä pinossa ja kaikki neulepaidat toisessa tyylisen jaon. Missä kuitenkin ovat kaikki toppini ja kukkamekkoni? Ne saavat levätä talviunta sängyn alla puolet vuodesta. Teen aina kaksi kertaa vuodessa niin sanotun sesongin vaihdoksen, jolloin kaivan kaksi valtavaa laatikkoa sänkyni alta ja tyhjennän ne alkavan sesongin vaatteista kaappiin ja kaapista saavat menneen sesongin vaatteet mennä sängyn alle lepoon. Olen todennut tämän käteväksi, sillä silloin eivät kaapissa tilaa vie topit tai shortsit, jotka seisovat tyhjänpanttina puolet vuodesta. Tällöin myös tulee tutkailtua vaatteitaan tarkemmin aina kaksi kertaa vuodessa, jolloin on hyvä aika heittää pois niitä vaatteita, joita ei ole tullut käyttäneeksi.

Sesongin vaihdoksen ohjeet:

1. Kaiva esiin kauniit laatikot ja ihastele kaipaamiasi vaatteita

2. Kerää pois kaapeista nuo edellisen kauden hepenet

3. Luo täysi kaaos ja elä sen keskellä vähintään viikko.

Kivaa uutta viikkoa kaikille!

Miten sinä järjestät kaappisi? Löytyykö sulta mitään vinkkejä?

12 kommenttia:

 1. Apua miten paljon vaatteita ja miten siististi saat ne säilytettyä ja värikoodattua! <3

  Mun vaatehuoneessa kaikki yläosat ovat henkareissa ja alaosat hyllyllä, sukat ja alusvaatteet ovat pienissä koreissa :) Mun vaatehuone menee kyllä sotkuiseksi ihan liian usein, tästä sun postauksesta tuli kunnon siivousinspis! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo värikoodaus on kyllä mun lempparipuuhaa! 🙈 Yläosat on kyllä parhaat henkarilla villapaitoja ja neuleita lukuunottamatta :) Mulla pysyy kyllä tuolla kaapissa vaatteet aina siistinä, mutta toisinaan vaatteiden palauttaminen sinne käytön tai pesun jälkeen kestää ja noille hyllyille on kanssa tapana kasaantua vaikka mitä tavaraa😅

   Poista
 2. Onpas siististi säilytetty <3 Sulla on kyllä niin paljon vaatteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia!☺️ Niitä on kyllä kerinnyt kertymään 😅

   Poista
 3. oi miten siististi sulla on kaikki vaatteet!! Mulla on kaapissa aina järjestelmällinen kaos, tosin sen takia, kun on vaan yksi rekki ja hyllyt on todella oudon malliset, joten vaatteet ei ole helposti saatavilla, yritän aina pitää siistinä, kunnes vedän jonkin alimman paidan ja kaikki tippuu ja heitän ne vaa kaappiin, tiedän pitäisi pitää parempaa huolta, siksi toivoisinkn että saisin kaikki vaatteet henkareihin, olisi niin paljon kätevämpää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuulostaa hyvin tutulta omasta historiastani, mutta opiksi olen ottanut 😅 Henkarit kyllä helpottaa huomattavasti!

   Poista
 4. Mulla on paljon vähemmän vaatteita kuin sulla, mutta silti ne on ihan sotkussa mun vaatekaapissa :'D Voi osaisinpa itekin järjestää mun vaatteet yhtä siististi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, tää on vuosien harjoituksen ja eri logistiikka ratkaisujen sekä kokeilujen tulos! Kyllä vaatteetkin kiittää kun niitä nätisti säilyttää :)

   Poista
 5. Voi että kun oon kateellinen tosta tilan määrästä! Mun vaatteet oon sullonut yhteen lipastoon sekä ripustanut vaaterekkiin, mutta eihän ne lopulta niissä pysy ja suurin osa löytyy aina sohvalta... :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu muakin kyllä hiukan karmii se, että millaisen ratkaisun saan kehiteltyä siinä vaiheessa kun nämä pitäisi mahduttaa omaan asuntoon kaikkien muiden tavaroitteni kanssa 🙈 Ehkä silloin on jatko-osan aika!

   Poista
 6. Oi miten ihanan iso vaatekokoelma😍 Tää oli tosi kiva postausidea myös! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo vaatteita kyllä riittää 🙈 Kiitos Elli!

   Poista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan